Nyttårsmeny 2017

av Cecilie
Nyttårsmeny 2017

Nyttårsaften er en litt rar dag, da er det både tid for ettertanke og å tenke fremover. Hva har skjedd i året som har gått og hva skal/ønsker vi at skal skje i det nye året? Det er også en dag for fest og moro. Mange ønsker å avslutte det gamle året med en skikkelig festmeny. Nedenfor har jeg samlet noen forslag som kan settes sammen til din egen nyttårsmeny 2017. Det er  forretter, hovedretter og desserter. Her kan du mikse og matche, ta bort eller legge til alt etter lyst, ambisjon og tilgang på råvarer.

Når det gjelder drikke til maten, pleier jeg alltid å spørre om hjelp på vinmonopolet. Jeg forteller hva menyen er, får et forslag og har ennå ikke blitt skuffet.

 

Velkomstdrink og noe å bite i

Det er alltid hyggelig å møte gjestene med et glass med noe godt i og en liten bit å ta toppen av den verste sulten. Det er ikke meningen at dette skal mette noe særlig, men bare gi litt å tygge på. Dette kan gjøre helt enkelt ved å sette frem en skål med nøtter, oliven eller potetgull, eller det kan være små kanapeer eller lignende.  Server gjerne et glass musserende, en tørr sherry eller kanskje rett og slett en cocktail.

Minirøsti med lakserogn
Kyllingleverpostei på toast melba
Parmaskinke, oliven og salte madler

Forrett

Forretten innleder måltidet, setter forventningene og tonen for måltidet. Jeg er veldig glad i pasta og synes det er en flott start på et festmåltid. Oppskriftene nedenfor er beregnet som hovedretter, men som forrett kan du beregne halve porsjoner. I tillegg er det en forrett med varmrøkt laks med pepperrotsaus. Har du en røykovn, er det lett å røyke laksen selv, men det går selvsagt fint å kjøpe ferdig varmrøkt laks også.

Spagetti vongole
Krabberavioli
Varmrøkt laks med pepperrotsaus

Hovedrett

Kjøtt, eller fisk – valget er ditt. Nedenfor er det to forslag til kjøttretter og en til en fiskerett. Et alternativ kan være å servere havets frukter. Gå amok i fiskedisken, kjøp reker, blåskjell, kamskjell, østers, hummer, hjerteskjell og alt mulig annet som måtte finnes. Lag noen gode dipper og bak eller kjøp skikkelig god loff og ikke minst en skikkelig god hvitvin til. Eller hvorfor ikke gå for bobler hele kvelden? Går du for denne løsningen, trenger du ikke noen forrett. Bare sjekk at ingen av gjestene har skalldyrallergi.

Lam med fløtegratinerte jordskokker
Ytrefilet av elg med rømmesaus
Kveite med beurre blanc
Havets frukter

Dessert

Desserten er måltidets søte punktum. For min del trenger det ikke være et stort punktum, men noe søtt er jo godt da. Eller kanskje noen gode oster med tilbehør kan falle like godt i smak?  Et glass søt dessertvin, eller portvin passer godt.

Creme brulee med bær
Pavlova med sjokolademascarponekrem
Tilslørte bondepiker
Oster, kjeks eller brød og fikenmarmelade

 

Med disse forslagene ønsker jeg deg en riktig hyggelig nyttårskveld og sier takk for det gamle og godt nytt år. Vi ses her over nyttår.

Kanskje du vil se på disse også

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.