Club sandwich med kalkun

av Cecilie
Club sandwich med kalkun

Godt nytt år! Er du en av de mange som lagde kalkun i går? Da har du kanskje litt kalkunrester igjen i dag. Da kan det passe godt å lage en club sandwich med kalkun. Er nyttårsforsettet ditt å spare penger, så er det å spise opp rester et veldig godt sted å begynne. Er forsettet å slanke deg, kan du jo droppe majonesen og bruke grovbrød. Det blir veldig godt allikevel. Har du ikke kalkun, kan du bruke kylling, skinkestek, eller annet kaldt kjøtt.

En ferie da Tuppen var liten reddet faktisk sandwichene henne fra sultedøden. Ikke bokstavelig i den forstand at hun levde på sandwicher, men de spilte allikevel en viktig rolle. Hun hadde bestemt seg for ikke å spise noen ting.  Den eneste måten å få henne til å spise på var å fortelle en historie i små porsjoner med en bit mellom hver del av historien. Og det var ikke en hvilken som helst historie, det var nemlig historien om hvordan sandwichen ble funnet opp. Dette er ikke en historisk korrekt fremstilling, men min frie diktning, selv om det sies at sandwichen ble funnet opp av den 4. lorden av Sandwich (som for øvrig het John Montagu). Og historien ble alltid akkurat så lang at hun fikk spist opp maten sin, for når historien var slutt, var også matlysten borte.

Historien om Sandwichens opprinnelse

Lord Sandwich levde en gang for flere hundre år siden. Han var veldig opptatt av å spille kort, og gjerne om mye penger. (I dag ville vi nok sagt at han spilleavhengig). Han inviterte stadig gamle og nye venner til slottet sitt for å spille, og de spilte tidlig og sent. Lord Sandwich var en dyktig kortspiller, og som regel vant han. Men når han ble veldig ivrig hadde han ikke tid til spise. Det var jo ikke bra for da klarte han heller ikke å konsentrere seg ordentlig om spillet. Jo mer han tapte, jo mer ivrig ble han på spillingen, for han ville jo vinne tilbake det han hadde tapt. Men han sluttet også nesten helt å spise og det ble en ond spiral der han tapte mer og mer og spiste mindre og mindre.

Først ble kokka veldig fornærmet, for til tross for de lekreste rettene hun tryllet frem rørte han nesten ikke maten. Hun lagde de lekreste retter med laks fra elven som rant gjennom eiendommen og flotte posteier med vilt fra skogene. Hun stekte steker, biffer og mye annet godt av de mange forskjellige dyrene på slottet. Hun tryllet frem de beste desserter av frukt og bær fra hagen, men ingen ting kunne lokke Lorden vekk fra spillebordet, ikke for et kort stund en gang.

Til slutt hadde spillingen gått så langt at han hadde tapt alt. Han hadde spilt bort slottet med alt som var inni, alle husmannsplassene, skogen, innsjøen, elven og alt det andre han eide. Alt han hadde igjen var sin kone og en vakker datter i gifteklar alder. Da satset han datteren mot å vinne alt tilbake. Hun var ikke særlig villig og gode råd var virkelig dyre.

Da fikk kokka en riktig god idé. Hun tenkte at dersom hun kunne klare å snike mat til Lorden mens han spiste, ville det kanskje gå bra. Dermed lagde hun et skikkelig solid smørbrød. Hun brukte nybakt brød fra den store brødovnen hun hadde å kjøkkenet, så lagde hun majones av de egg fra de flotte hønene i hønsehuset. Salat, tomat og løk ble lagt på brødet. Hun skar kaldt kjøtt som hun la oppå det og avsluttet med god sennep og brød på toppen. Det ble et høyt smørbrød, men fordi det var brød på begge sider gikk det fint å spise det allikevel, og det ble et veldig godt smørbrød. Men det beste av alt var at Lorden gikk med på å spise det. Faktisk la han nesten ikke merke til at han spiste for han hadde smørbrødet i den ene hånden og kortene i den andre. Snart merket imidlertid Lorden at maten begynte å virke for han begynte å vinne igjen. Selvfølgelig vant han tilbake alt han hadde tapt og mere til.

Etter det bestemte han at det alltid skulle serveres smørbrød når det var kortspill og folk kom fra nær og fjern for å spille med Lorden, og spise de gode smørbrødene. Faktisk så ble smørbrødene så berømte at de ble oppkalt etter Lorden og fra den gangen bli altså et smørbrød med brød både over og under kalt en sandwich. Og av alle slags sandwich, er kanskje Club Sandwich den mest kjente. Om det var akkurat en sånn Lord Sandwich fikk vet vi imidlertid ikke.

Kanskje du vil se på disse også

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.