Salade niçoise

av Cecilie
Salade nicoise

REKLAME – Det er lite som slår en skikkelig god salat på en varm sommerdag. Det er lett å spise, fint å dele med andre og krever ikke all verdens anstrengelser inne på kjøkkenet når du helst vil være ute. Dessuten har denne franske salaten en egen evne til å transportere en rett ned til Côte d’Azur. Det er lett å forestille seg at man sitter på en fortausrestaurant like ved havkanten i Nice og spiser en deilig salade niçoise som er oppkalt etter nettopp denne byen.

Som for så mange salater gjelder det også for salade niçoise at salaten ikke blir bedre enn kvaliteten på råvarene som brukes. Og akkurat nå på sommeren er kvaliteten på topp – deilige nypoteter, søte små tomater, sprø bønner og knasende agurk. Legg til tunfisk og gode oliven og du har et komplett måltid som metter godt.

Strengt tatt skal det vel være kapers i salaten også, det hadde jeg ikke. Til gjengjeld hadde jeg en del cherrytomater som nok hadde sett bedre dager. Disse tørket jeg i ovnen med salt og pepper og hadde i salaten i stedet. Ansjos er også en ingrediens mange vil ha i sin salade niçoise. I min variant har jeg brukt disse små umamibombene i dressingen i stedet for som hele fileter i salaten. Og når jeg er inne på det med dressing, mener jeg man absolutt skal ta seg bryet med å lage en god vinaigrette. Det fortjener både du og salaten. Det er ikke vanskelig. Start med en god rødvinseddik som du rører sammen med hakket hvitløk, ansjos og dijonsennep. Så pisker du inn en mild olivenolje (f.eks Ybarra, som jeg har brukt her) og til slutt smaker du til med salt og pepper. Server dressingen ved siden av, eller hell den over rett før servering.  Nam.

Jeg vet mange er skeptiske til ansjos, men det er det etter min mening absolutt ingen grunn til. Som ingrediens er de helt fantastiske. De fungerer som en smaksforsterker og gir en helt fenomenal dybde til retten de er i. Det er de som gjør dressingen i Cæsarsalaten så unikt god og tomatsausen løftes flere hakk med noen av disse rakkerne tilsatt. Og de gir ikke retten et fiskepreg, bare god smak. Så om du tror du ikke liker ansjos, vil jeg absolutt anbefale deg å prøve allikevel. MEN ikke velg de som ligger ved siden av eggene i butikken, men ansjos fra Italia som fås på små glass.

I denne oppskriften har jeg brukt ingredienser jeg har fått fra Haugen-gruppen.

 

Salat niçoise

Skriv ut
Antall personer: 4

Ingredienser

  • 400 gr småpoteter
  • 250 gr aspargesbønner (1 pakke)
  • 4 egg
  • 200 gr cherrytomater
  • 1/2 agurk
  • 2 bokser tunfisk
  • 1/2 rødløk
  • 1 pk grønne oliven uten sten fra GAEA
  • 100 gr soltørkede tomater
  • 1 hode hjertesalat
  • ---
  • 1 fedd hvitløk
  • 3 ansjosfileter
  • 1 ts dijonsennep
  • 1 ss rødvinseddik
  • 3 ss Ybarra olivenolje
  • salt og pepper

Fremgangsmåte

  • Kok potetene, aspargesbønnene til de er møre. Jeg liker at det er litt snapp igjen i bønnene, men det er en smakssak.
  • Kok eggene i 7-8 minutter.
  • Skjær cherrytomatene i to, agurken i munrette biter , rødløken i tynne måner og aspargesen i 4-5 cm lange biter.
  • Hell vannet eller oljen av tunfisken og del den i litt mindre biter.
  • Skjær salaten i strimler og legg på et fat.
  • Dander resten av ingrediensene oppå salaten som på bildet, eller bland alt sammen.
  • Finhakk hvitløk og ansjos til dressingen og pisk det sammen med rødvinseddik og dijonsennep. Spe med olivenoljen i en tynn stråle mens du pisker. Smak til med salt og pepper. Hell dressingen over salaten rett før servering, eller server den ved siden av.

Salaten smaker godt med brød ved siden av og gjerne et aldri så lite kaldt glass med rosevin for den ekte sydfranske stemningen. Vel bekomme!

 

Kanskje du vil se på disse også

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.