Ribbe i kombidampovn

Ribbe-i-kombidampovn

Til hører du de 55% som spiser ribbe på julaften? Det gjør jeg. Av de som ikke spiser ribbe på julaften tipper jeg en god del spiser ribbe en annen dag i julen. Det betyr at kanskje så mange som tre av fire nordmenn spiser denne retten i løpet av julen .Og alle disse menneskene drømmer om saftig ribbe og sprø svor når det først skal være.  Et triks for å få saftig ribbe og sprø svor, er å dampe den først og deretter steke den. Dette løser man i vanlig ovn med å ha vann i langpannen, legge ribba med svoren ned og dekke til med aluminiumsfolie. Når den er ferdigdampet tas folien av og ribba snus slik at svoren kommer opp. Men er man så heldig å ha en dampovn, slipper man styret med aluminiumsfolie og snuing av ribba underveis. Da kan alt skje gå i ett uten at man trenger å åpne ovnsdøren en gang. I dampovnen er det slett ikke vanskelig å få til en god ribbe.   

For svært mange er julemåltidet ett av de viktigste familiemåltidene i året. Da synes jeg at kun det beste er godt nok. Sats derfor på en god, gjerne økologisk ribbe. Jeg føler meg i hvert fall ikke trygg på at den ribba som koster 29,90 i butikken er av topp kvalitet. Dessuten er min erfaring at økologisk kjøtt smaker bedre enn vanlig, og akkurat på denne dagen er det definitivt verdt det. Noen liker tynnribbe, andre foretrekker å få med kotelettkammen og går for familieribba i stedet. Tilberedelses metoden er den samme unansett hvilken type man velger. Det er rett og slett en smakssak. Beregn ca. 0,5 kg per person. Da har du litt til frokost neste dag også.

 

4 personer

2 kg tynnribbe
salt og pepper

aluminiumsfolie

1 ss smør
1 ss hvetemel

 

1-3 dager før ribba skal stekes drysses den med salt og pepper som gnis godt inn i svoren og på kjøttsiden. Legg den i et ildfast fat med svoren opp og dekk til. Sett i kjøleskapet. Den dagen du skal lage ribba må du regne med ca. 3,5 timer. Sett ovnen på 100% damp og 100 grader. Legg ribba på en rist og sett en tett bakke under. Bygg opp med litt aluminiumsfolie under midten på ribba slik at fettet kan renne av. Dersom det ikke får gjøre det blir det nemlig ikke sprø svor. Damp ribba i ca. 1 time. Skru deretter over på varmluft 170 grader. La ribba steke i ca. to timer. Sjekk om det er tilstrekkelig fuktighet i bakken under ribba. Dersom det ser litt lite ut, tilsett litt mer vann. Det er dette som skal bli sausen. Dersom svoren ikke er sprø etter to timer, kan ribben settes under grillen i en vanlig ovn et par minutter. Da popper svoren opp og blir skikkelig sprø, men følg nøye med for dette går fort. Ta ribba ut og pakk den inn i aluminiumsfolie slik at den får hvile en stund.  Lag bruningen mens ribba steker ved å smelte smøret og røre inn hvetemelet. Stek dette under konstant omrøring ved lav til middels varme i en stekepanne eller gryte til blandingen har blitt brun. Dette er til å jevne sausen med. Gjør i stand sausen ved å koke opp stekesjyen sammen med litt bruning. Hvor mye bruning du trenger er en smakssak. Prøv med halvparten og øk mengden dersom du ønsker en tykkere saus. Smak sausen til med f.eks sennep, ripsgele eller soyasaus. Server ribba sammen med rødkål eller surkål og kokte poteter. Mange synes også det er godt med svisker eller stekte eplebiter ved siden av. Vel bekomme.

Tags: ,

Leave a Reply


Social Widgets powered by AB-WebLog.com.