Jeg synes kjøttboller i alle varianter er så godt, og heldigvis finnes det utrolig mange forskjellige varianter å velge mellom. I dag valgte jeg å lage svenske kjøttboller med fløtesaus. Det er kjøttboller smakt til med sennep og løk. Og så er det en god dæsje med sennep i fløtesausen også. For en som er så glad i sennep som meg er jo akkurat det gode nyheter.
Kjøttbollene er laget med en blanding av kjøttdeig fra svin og okse. Det gjør bollene ekstra saftige. Jeg pleier i stor utstrekning å velge karbodandedeig fremfor kjøttdeig når jeg skal lage noe med kjøttdeig. Men når det gjelder kjøttkaker og kjøttboller velger jeg kjøttdeig, for det ekstra fettet gir et saftigere resultat.
Trenger du mer kjøttbolleinspirasjon, kan du jo ta en titt på disse kjøttbollene, eller disse lammekjøttbollene i hot tomatsaus.
Ingredienser
- 400 gr kjøttdeig
- 400 gr kjøttdeig av svin
- 1 dl rasp¨
- 2,5 dl melk
- 1 liten løk
- 1 ts salt
- nykvernet pepper
- 2 ts sennep
- 1 egg
- margarin/olje til steking
- --
- 2 dl kremfløte
- 2 dl h-melk
- 2 ts maizena
- 4 ts sennep
- 1 ts honning
- 1/2 buljongterning
- pepper
- 1 ts tørket timian
Fremgangsmåte
- Sett ovnen på 200 grader.
- Ha rasp og melk i en bolle og sett til side.
- Finhakk løken og stek den myk og blank.
- Ha alle ingrediensene til kjøttbollene i bollen sammen med raspen/melken og bland til det blir en seig farse.
- Stek en liten prøvebit og juster evt. smaken.
- Rull kjøttboller på størrelse med en valnøtt.
- Brun kjøttbollene i porsjoner og legg over på et stekebrett.
- Stek kjøttbollene ferdige i ovnen i ca. 6 minutter.
- Mens kjøttbollene etterstekes. Ha fløte, sennep, honning, timian og buljong i stekepannen og kok opp.
- Rør maizenaen ut i den kalde melken, og hell så i en tynn stråle opp i den kokende fløten.
- Smak til sausen med pepper og evt. mer sennep.
- Ha kjøttbollene oppi sausen og server sammen med kokte poteter, brokkoli og tyttebærsyltetøy.
Vel bekomme.