Til hører du de 55% som spiser ribbe på julaften? Det gjør jeg. Av de som ikke spiser ribbe på julaften tipper jeg en god del spiser ribbe en annen dag i julen. Det betyr at kanskje så mange som tre av fire nordmenn spiser denne retten i løpet av julen. Og alle disse menneskene drømmer om saftig ribbe og sprø svor når det først skal være. Et triks for å få saftig ribbe og sprø svor, er å dampe den først og deretter steke den. Dette løser man i vanlig ovn med å ha vann i langpannen, legge ribba med svoren ned og dekke til med aluminiumsfolie. Når den er ferdigdampet tas folien av og ribba snus slik at svoren kommer opp. Men er man så heldig å ha en kombidampovn, slipper man styret med aluminiumsfolie og snuing av ribba underveis. Da kan alt skje gå i ett uten at man trenger å åpne ovnsdøren en gang. Å steke ribbe i kombidampovn er rett og slett enkelt, og det er lett å få til sprø svor.
Det er ikke ett fett
For svært mange er julemåltidet ett av de viktigste familiemåltidene i året. Da synes jeg at kun det beste er godt nok. Sats derfor på en god, gjerne økologisk ribbe. Jeg føler meg i hvert fall ikke trygg på at den ribba som koster 29,90 i butikken er av topp kvalitet. Dessuten er min erfaring at økologisk kjøtt smaker bedre enn vanlig, og akkurat på denne dagen er det definitivt verdt det. Noen liker tynnribbe, andre foretrekker å få med kotelettkammen og går for familieribba i stedet. Tilberedelsesmetoden er den samme uansett hvilken type man velger. Det er rett og slett en smakssak. Beregn ca. 0,5 kg per person. Da har du litt til frokost neste dag også.
Er du som meg blir det litt rester også etter frokosten neste dag. Da kan du jo prøve å lage noe godt, som en av disse oppskriftene:
Ramen med ribbe
Ribberillett
Pekinggris
Soyaglasserte ribbebiter
Ingredienser
- 2 kg tynnribbe
- salt og pepper
- aluminiumsfolie
- --
- 1 ss smør
- 1 ss hvetemel
Fremgangsmåte
- 1-3 dager før ribba skal stekes drysses den med salt og pepper som gnis godt inn i svoren og på kjøttsiden. Legg den i et ildfast fat med svoren opp og dekk til. Sett i kjøleskapet.
- Den dagen du skal lage ribba må du regne med ca. 3,5 timer.
- Sett ovnen på 100% damp og 100 grader.
- Legg ribba på en rist og sett en tett bakke under. Bygg opp med litt aluminiumsfolie under midten på ribba slik at fettet kan renne av. Dersom det ikke får gjøre det blir det nemlig ikke sprø svor.
- Damp ribba i ca. 1 time.
- Skru deretter over på varmluft 170 grader. La ribba steke i ca. to timer.
- Sjekk om det er tilstrekkelig fuktighet i bakken under ribba. Dersom det ser litt lite ut, tilsett litt mer vann. Det er dette som skal bli sausen.
- Dersom svoren ikke er sprø etter to timer, kan ribben settes under grillen i en vanlig ovn et par minutter. Da popper svoren opp og blir skikkelig sprø, men følg nøye med for dette går fort.
- Ta ribba ut og pakk den inn i aluminiumsfolie slik at den får hvile en stund.
- Lag bruningen mens ribba steker ved å smelte smøret og røre inn hvetemelet.
- Stek dette under konstant omrøring ved lav til middels varme i en stekepanne eller gryte til blandingen har blitt brun. Dette er til å jevne sausen med.
- Gjør i stand sausen ved å koke opp stekesjyen sammen med litt bruning. Hvor mye bruning du trenger er en smakssak. Prøv med halvparten og øk mengden dersom du ønsker en tykkere saus.
- Smak sausen til med f.eks sennep, ripsgele eller soyasaus.
Server ribba sammen med rødkål eller surkål og kokte poteter. Mange synes også det er godt med svisker eller stekte eplebiter ved siden av. Vel bekomme.
14 kommentarer
Hvor i ovnen skal ribba plasseres?
Hei Jarle,
Svaret mitt kommer kanskje litt sent, men jeg plasserer ribben nest nederst i ovnen. Håper du fikk en flott julemiddag i alle fall.
Hei. Steker du ribba etter hvor mye den veier? Hvor mye legger du til pr kilo?
Mvh. Kristine
Hei Kristine, og takk for spørsmålet. Min erfaring er at det er tykkelsen på ribba som er avgjørende, og ikke nødvendigvis antall kilo. Har du en spesielt tykk ribbe, kan du legge til litt tid (30 min.). Dersom du vil bruke steketermometer, er ribba ferdig nå den har en kjerntemperatur på 75 grader. Lykke til med ribbemiddagen 🙂
Kan jeg droppe varmluft, og heller ta over og undervarme? Eventuelt på hvilke temperatur?
Hei Lars. Du kan fint bruke over-/ undervarme. Sett temperaturen opp til 180 grader. Steketiden blir omtrent den samme. Lykke til.
Laget etter denne andre året på rad.
Den i fjor ble beste ribben smakt av samtlige rundt bordet. Tvitvi på den som er i ovnen i år er like bra.
Takk for tips!
Så hyggelig å høre. Lykke til i år også. Riktig god jul til deg og dine.
Jeg har ikke kombiovn, kun enkel dampovn. Men dette må vel gå an å prøve, med å flytte ribba fra dampovnen til stekeovnen etter 1 time? Fikk lyst å prøve det 😉
ikke tvil om at ribba blir godt dampet i dampovnen. Litt jobb er det jo å flytte fra den ene ovnen til den andre. Men man må jo styre med aluminiumsfolie i en vanlig ovn, og det slipper man i hvert fall. Lykke til.
Når du setter på varmluft , har du fortsatt på damp?
Nei, da har jeg slått av dampen.
Cecilie
Blir dessverre mislykket som vanlig i den nye fanzy AEG ovnen, svoren eser ikke skikkelig ut og brenner før den popper med de varianter jeg har prøvd til nå (også denne), har aldri hatt problemet tidligere så nå har jeg kuttet ei ribbe opp i 4 deler og prøver iherdig før jul, blir sikkert drita lei hele ribba før jul, hipp hurra for pinnekjøtt, tenk at noe så enkelt plutselig skulle bli så vanskelig.
Det var leit å høre.