Chana dal – indisk linsegryte

av Cecilie
Chana dal - indisk linsegryte

Denne har vært en gjenganger hos oss i vinter. Når vi har lyst på noe litt lettere men allikevel næringsrik og mettende, når vi har har fyst på på noe som smaker skikkelig eller når vi rett og slett har hatt kunnet tenke oss noe som er skikkelig godt. Chana dal krysser av på alle disse punktene. Og når denne i tillegg er billig og bra for miljøet, er det jo bare å glede seg til et godt måltid.

Chana dal er en indisk linsegryte med masse varmende krydder. Da jeg reiste rundt i India som ryggsekkturist var dal alltid det billigste på menyen. Da fikk vi gjerne linser, kokt ris og noe pickels eller chutney ved siden av – that was it. Hjemme hos oss serverer vi den med ris, naan, raita og en hakket salat bestående av tomater, agurk og rødløk. Salaten frisker opp retten, men kan altså byttes ut med pickels eller chutney. Naan kan du kjøpe i butikken og varme opp selv.  Raita lager du på et blunk av yoghurt og krydder. Linsene jeg bruker her heter chana dal og fås kjøpt i internasjonal butikker.

Ingredienslisten er lang og instruksjonene ser mange ut, men det er i stor grad krydder og fremgangsmåten er i grunnen nokså rett frem.

 

Chana dal - indisk linsegryte

Chana dal

Skriv ut
Antall personer: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

  • 2,5 dl chana dal
  • 1 l vann
  • 1/2 ts grukemeie
  • ---
  • 1 ss olje til stekning
  • 1 ts spisskummen
  • 3 middels store tomater
  • 1 rødøk
  • 2 ss revet frisk ingefær
  • 4 hvitløkfedd
  • 1 grønn chili
  • 1 ts chilipulver
  • 1/2 ts grukemeie
  • 1,5 ts koriander (malt)
  • 1 ts garam masala
  • 1 ts salt

Fremgangsmåte

  • Skyll linsene godt og legg dem  bløt i minst en time, gjerne mer. Hell bløte vannet av.
  • Kok dem opp sammen med vannet og gurkemeien (1/2 ts)
  • La linsene koke i ca. 1 time.
  • I mens; hakk tomatene, løken, hvitløken og den grønne chilien.
  • Varm oljen i en liten gryte og fres spisskummen i noen sekunder.
  • Ha løken oppi gryten og fres til løken har fått litt farge.
  • Ha oppi hvitløken og fres et minutt til.
  • Tilsett tomatene, ingefæren og chilien og de tørre krydderne (chilipulver, gurkemeie, koriander og garam masala).
  • La alt putre til tomatene har gått i oppløsning og det pipler ut litt olje av blandingen. Sett til side.
  • Linsene skal være myke når de er ferdig kokt (ca. 1 time). Dersom det er mye væske, så kan du ta av litt, men ikke hell det ut i vasken. Konsistensen skal være som en mellomting mellom suppe og stuing.
  • Tilsett tomat/krydderblandingen og la alt koke sammen i ca. 10 minutter. Tilsett evt. litt mer av kokevannet dersom du synes det ser litt tørt ut.

Server med kokt ris, og gjerne naan, raita og en salat av hakket tomat, agurk og rødløk.

Kanskje du vil se på disse også

Legg igjen en kommentar