Hjemme hos oss praktiserer vi kjøttfrie mandager, og jeg fortsetter prosjektet mitt med å lage familiefavoritter i kjøttfrie varianter. Forrige uke var det wontonsuppe som sto på programmet. Tidligere har jeg laget vegetarvarianter av vårruller, grønnsaksasagne, fylte paprikaer og chili sin carne for å nevne noe.
Jeg funderte en god del på hva jeg skulle fylle de små knyttene med. I vanlige wontoner bruker jeg svinekjøttdeig som base. Den binder seg fint sammen til en fast masse uten å bli for fuktig. Jeg kunne sikkert ha brukt quorn, eller soya, men jeg føler meg ikke helt fortrolig med disse råvarene, så jeg ville heller bruke grønnsaker. Valget falt på en blanding av sopp og squash. Sammen med krydder ble smaken bra. Jeg kunne nok også brukt egg til å binde grønnsaksblandingen sammen, men var redd for at det skulle bli fuktig. I stedet brukte jeg maizena. Det fungerte helt OK. Konsistensen ble litt kornete, men wontonarkene holdt det fint sammen, så det var egentlig ikke noe problem.
Ingredienser
- 1 squash
- 7 sjampinjonger
- 2 fedd hvitløk
- 2 ts fint revet ingefær
- 1 ss olje til steking
- 2 ss soyasaus
- 2 ss østerssaus
- nykvernet pepper
- 1 ss mazena
- 1 pakke wonton-ark (25 stk)
- --
- 1,5 l grønnsaksbuljong
- 2 ss soyasaus
- 1 st sesamolje
- 1 rød chili
- 4 vårløk
- 50 gr spinat
- 2 gulrøtter
- 2 sjampinjonger
Fremgangsmåte
- Finhakk squash og sjampinjong.
- Stek det sammen med hvitløk og ingefær til fuktigheten fra grønnsakene har fordampet.
- Tilsett soyasaus, østerssaus og pepper. Fortsett å steke til det ikke er mer fuktighet.
- Rør inn maizena og la det avkjøle seg litt.
- Legg wonton arkene utover kjøkkenbenken.
- Legg ca. 1 ts fyll midt på hvert akt. Fukt kanten rundt hele arket med vann og brett over slik at det blir et triangel. Klem ut all luft og press godt sammen slik at pakkene blir forseglet. Brett over en gang på langsiden mot spissen. Legg de snippene rundt fyllet og lim sammen med vann. Pakkene blir nå seende ut som små sykepleierhatter.
- Kok opp buljongen og tilsett soyasausen, chili og sesamoljen.
- Skjær gulrøttene i tynne staver, vårløken og sjampinjongen i skiver.
- Vask spinaten og del evt. opp i mindre biter om bladene er veldig grove.
- Ha gulrøttene oppi kraften sammen med wontonene.
- La det trekke i fem minutter. Ha deretter i vårløk, sjampinjong og spinat og la det trekke med et par minutter. Server rykende varm, evt. med ris ved siden av.