Risotto med blåskjell

av Cecilie
Risotto med blåskjell

Blåskjell er virkelig enkel og god mat. Det er ikke så mye som skal til før det står et herremåltid på bordet om man har tilgang til blåskjell, løk, hvitløk, persille og hvitvin. Men av og til er det gøy å gjøre litt mer ut av skjellene. Og da kan jo risotto med blåskjell være noe å tenke på. Når jeg damper blåskjell, blir det en nydelig kraft i bunnen av gryten, og det er denne som danner basen i denne risottoen.

Risotto er så godt og ganske enkelt å lage. Det krever riktignok at man står og rører i gryten underveis, men noe hokus og pokus er det ikke. Er du flink å røre og tilsetter væske litt etter litt blir du belønnet med en deilig kremet risotto og i dette tilfellet, altså med blåskjell.

Vanligvis når jeg lager risotto avslutter jeg med å røre inn en sjenerøs mengde revet parmesan og smør, men akkurat som mange italienere synes jeg ikke parmesan på sjømat er så godt. Derfor dropper jeg parmesanen her – men ikke smøret. Det rører jeg inn som jeg pleier. Vil du ha parmesan, gjør du selvsagt det og rører det inn i risottoen rett før den er ferdig. Med eller uten ost, dette er en skikkelig god kremet risotto kokt på deilig blåskjellkraft og med masse blåskjell oppi. Alt du trenger i tillegg er er en frisk salat.

 

Risotto med blåskjell

Skriv ut
Antall personer: 4

Ingredienser

  • 1 kg blåskjell
  • 2 sjalottløk
  • 3 fedd hvitløk
  • olivenolje til steking
  • 2 dl hvitvin
  • 4 dl risottoris, arborio eller carnaroli
  • 4-6 dl vann, kokende
  • 200 gr cherrytomater
  • persille
  • 50 gr smør

Fremgangsmåte

  • Ha oppi blåskjellene og vinen og legg på lokk. La det dampe til blåskjellene åpner seg.
  • Ta til side, og sil kraften over i en bolle, for den skal brukes til å koke risottoen.
  • Ta innmaten ut av skjellene. Er skjellene store, kutt dem i to eller tre, hvis ikke kan de være hele. Sett til side.
  • Del cherrytomatene i små biter.
  • Hakk løk og hvitløk og fres i litt olje i en gryte til løken blir myk og blank.
  • Hell risen oppig gryten med løken og la den surre med et par minutter.
  • Spe med blåskjellkraften litt etter litt mens du rører slik at risen får absorbere kraften før du tilsetter mer.
  • Når det ikke er mer kraft igjen, fortsett å spe med vann.
  • Risen er ferdig etter ca. 20 minutter, litt avhengig av hvordan du liker risottoen din – al dente eller helt kokt.
  • Like før risen er ferdig, tilsett cherrytomater, blåskjell og smør. Bland godt og sørg for at alt blir gjennomvarmt.
  • Dryss over finhakket persille.

Server straks, gjerne med et glass kald hvitvin til. En frisk grønn salat ved siden av er også godt.

Tips

Italienerne bruker ikke parmesan til risotto med sjømat, men dersom du liker det er det bare å kjøre på.

Kanskje du vil se på disse også

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.