Dette er opprinnelig en israelsk eller tunisisk frokostrett, og den spises nok rundt store deler av Middelhavet. Jeg synes i grunn at den egner seg like godt til lunsj eller middag som til frokost. Og i går ble den vår kjøttfrie middag.
Til tross for det eksotiske navnet er dette en rett det er lett å bli glad i, så det er bare å lære seg navnet med en gang; Shakshuka. Her snakker vi «comfort food» på høyt nivå. Dette er egg bakt i en deilig pikant tomatsaus. I tillegg er retten særdeles vennlig mot lommeboken, midjen og tidsklemma. Og sist men ikke minst består den av ingredienser som de fleste har i huset – egg, hermetiske tomater, løk og krydder.
Nå er det like før jeg føler meg som en av disse selgerne som står på kjøpesentre og selger kniver – for ikke nok med det: I denne retten kan jeg fint få brukt opp rester jeg har i kjøleskapet. Tilsette noen ekstra grønnsaker, eller noen pølsebiter, litt skinke eller ost og bruke de krydderne jeg måtte ha i huset. Da fjerner jeg meg riktignok fra utgangspunktet, men det gjør jo ingen ting så lenge resultatet blir godt.
Ingredienser
- 1 stor løk
- 2 fedd hvitløk
- 2 ss olivenolje
- 1 ts spisskummen
- 1 ts paprikapulver
- 1 chilipepper
- 1 rød paprika
- 2 bokser hele tomater
- 1 ts sukker
- nykvernet pepper og salt
- 4-6 egg
- koriander
Fremgangsmåte
- Begynn med å finhakke løk og hvitløk.
- Fres løken i oljen til den er blitt blank og myk på middels varme.
- Tilsett hvitløken og krydderet og fres et par minutter til.
- Skjær paprikaen i små biter og ha den oppi stekepannen sammen med tomatene.
- Knus tomatene og la det koke i ca. 10 minutter.
- Smak til med sukker, salt og pepper.
- Knekk eggene oppi tomatsausen og legg lokk på pannen.
- La det trekke i ca. 10 minutter til hviten har satt seg, men plommene fortsatt er myke.
Strø over frisk koriander og server straks med godt brød eller rundstykker ved siden av.