Ravioli med brennesle

av Cecilie
Ravioli med brennesle

På denne tiden av året har jeg rukket å bli skikkelig lei rotgrønnsaker og har skikkelig lyst på noe grønt som nettopp har kommet opp av jorden. Det er foreløpig ikke så mye å velge mellom i butikken eller i grønnsaksbeddene, men det er i hvert fall ikke mangel på ugress i hagen min. I hekken har for eksempel brenneslen funnet seg godt til rette. Til tross for den skumle, sviende egenskapen, er brennesle faktisk en god matplante. Dessuten er den usedvanlig sunn. Den inneholder rikelig med C vitamin og jern og er faktisk sunnere enn spinat. Den må imidlertid varmebehandles først, for da blir brennstoffene borte og den får en mild, fin smak. I dag fikk jeg lyst til å lage ravioli med brennesle. Det ble et svært så vellykket eksperiment og kan dermed varmt anbefales.

Rå ravioli med brennesle

De fleste av oss har sikkert kommet borti brennesle og kjent den sviende fornemmelsen i lange tider etterpå. Det er derfor nødvendig med solid beskyttelsesutstyr når neslene skal sankes. Bruk tykke gummihansker av typen oppvaskhansker, tynne latexhansker skal visstnok ikke hjelpe (jeg har ikke tatt sjansen på å teste ut dette). Plukk ikke brennesle som vokser i veikanten, den kan være forurenset. Rens neslene godt når du kommer hjem, fjern grove stilker og annet ugress som har kommet med. Skyll neslene godt før de forvelles.

Skulle du ikke ha tilgang på brennesle, kan du bruke spinat i stedet. Men uansett om du bruker brennesle eller spinat, er dette ikke noe jeg anbefaler å begynne på kl. 5 på halv sulten. Det tar tid å lage ferske ravioli, men gjør du det belønnes du rikelig i form av en god matopplevelse og rikelig med cred, vil jeg tro.

Ravioli med brennesle passer ypperlig som en vårlig forrett, eller de kan spises som tilbehør til for eksempel stekt laks.

 

Ravioli med brennesle

Skriv ut
Antall personer: 4

Ingredienser

  • 300 gr hvetemel tipo 00
  • 3 egg
  • 2 l brennesle
  • 250 gr ricotta
  • 40 gr revet parmesan
  • nykvernet pepper
  • revet muskatnøtt
  • evt. salt
  • 100 gr salt
  • 20 salvieblader

Fremgangsmåte

  • Hell hvetemelet ut i en haug på benken og lag et krater i midten.
  • Knekk eggene oppi krateret og pisk eggene sammen.
  • Arbeid melet inn i eggene med en gaffel, og når alt har kommet sammen kna med hendene.
  • Kna deigen til den har blitt litt elastisk. Når du klemmer en finger litt nedi deigen skal deigen komme tilbake. Dette tar ca. 7-10 minutter.
  • Deigen skal ikke være klissete, men virker den veldig tørr kan du fukte hendene en gang eller to. Det pleier å rekke.
  • Pakk deigen inn i plast og la den hvile i kjøleskapet i minst 30 minutter.
  • Skyll brenneslene godt og fjern tykke stiler og annet rusk som har kommet med.
  • Forvell neslene i 3 minutter.
  • Hell av vannet og legg over i kaldt vann for å stoppe kokeprosessen.
  • Ta opp og klem ut så mye vann som mulig. Da skal du stå igjen med en klump å størrelse med en tennisball.
  • Finhakk neslene.
  • Rør sammen ricotta, parmesan, finhakkede nesler, pepper og muskatt. Smak på blandingen og tilsett evt. litt salt om du synes den trenger det.
  • Rull ut pastadeigen i lange remser. Har du pastamaskin kan du rulle til tykkelse nr. 7. Hvis ikke kjevler du ut så tynt du klarer.
  • Legg 1 ts med fyll på deigen med ca. 3 cm mellomrom. Legg på en ny remse over og klem godt rundt fyllet slik at det er forseglet mellom pastaplatene og at det ikke er noe luft inni. Kutt mellom hver ravioli med en kaketrinse eller et pizzahjul. Har du ravioliformer kan du selvsagt bruke disse.
  • Det gjør ikke noe om ravioliene ligger og tørker før de kokes i godt saltet vann.
  • Kok opp smør i en liten gryte og la det koke til det får en nøtteaktig lukt og bunnfallet har blitt brunt. Legg i salviebladene når det nærmer seg ferdig.

Server nykokte med salviesmøret over. Vel bekomme.

Kanskje du vil se på disse også

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.