Ovnsbakte poteter med hvitløk og timian

av Cecilie

Det er ikke mange jeg kjenner som ikke liker poteter. Jeg mener ikke de som er hysterisk engstelig for karbohydrater og er redd for at poteter skal ødelegge fasongen. Jeg mener virkelig ikke liker smaken av poteter – i hvert fall dersom de har fått en annen behandling enn bare et opphold i kokende vann. Poteter er jo kjempegodt, utrolig anvendelig og billig. Poteter kan jo kokes, stekes, bakes, friteres og moses. De brukes i mange slags kjøkken. Det er ikke bare vi nordmenn som er helt pottit, altså.

Ofte får potetene birollen som tilbehør, men i dag får de spille hovedrollen. Det klarer de absolutt med glans når de blir stekt med litt godt fett. Ovnsbakte eller stekte om du vil, poteter er en av mine favoritter. Det er dødsgodt. Riktig laget blir de sprø utenpå og myke inni, og med en ekstra smak av oljer og urter eller krydder blir det nesten ikke bedre synes jeg.  Dette er ukens vegetarmiddag, men fordi vi hadde litt ribbefett igjen fra jul, og fordi det er så utrolig godt å steke i, måtte jeg bruke det. Så helt vegetarisk ble middagen strengt tatt ikke, men det er jo også viktig å spise opp maten da… Har du ikke ribbefett, eller vil du ha en helt vegetarisk versjon erstatter du bare ribbefettet med olivenolje. Skulle du slumpe til å ha andefett, er det selvsagt også helt fantastisk. Det spiller ikke så stor rolle hva du bruker. Fettet er med på å lage den sprø skorpen og gi litt smak. Hvilken smak bestemmer jo du.

Trikset for å få sprøe poteter lærte jeg fra bloggen til Clothilde som har bloggen Chocolate et Zucchini. Det består i å koke potetene litt på forhånd. Skrell og skjær potetene i passelige biter og kok dem litt i lettsaltet vann først. Ikke til de blir gjennomkokt, men til det ytterste laget er kokt. Hell så av vannet og damp potetene tørre. Sett så lokket på gryta og rist hardt. Dette resulterer i at potetene blir lodne på utsiden. Det betyr at det blir mer overflate på potetene og dermed mer som blir sprøtt. Etter at de har blitt ristet kan de blandes med smaksatt fett og bakes i ovnen. Bruk da gjerne varmluft om du har for å få et enda sprøere resultat. Potetene smaksatte jeg med hvitløk og timian, men her kan det passe med andre urter også som salvie og rosmarin. Bruk det du liker og dersom du skal servere potetene sammen med noe annet og ikke som en selvstendig rett velg urter som passer til resten av måltidet.

Ovnsbakte poteter med hvitløk og timian

Skriv ut
Antall personer: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

  • 1 kg kokefaste poteter
  • 2 ss ribbefett eller olivenolje
  • 4 fedd hvitløk, finhakket
  • noen kvister timian
  • salt og pepper etter smak
  • 4 egg
  • 1 ss smør til steking

Fremgangsmåte

  • Forvarm ovnen til 200 grader (varmluft).
  • Skrell potetene og skjær dem i litt store terninger. Kok dem i 5 min i vann med litt salt.
  • I mens potetene koker, la hvitløken surre med ribbefettet til hvitløken er blitt myk.
  • Hell vannet av potetene og damp dem til de er ganske tørre.
  • Hell over fettet og sett på lokket og rist godt. Potetene skal bli "lodne" utenpå.
  • Hell potetene over i en stor form eller langpanne og sett dem midt i ovnen. Dryss over timian, som er finhakket, salt og pepper. Bland godt.
  • Stek potetene i ca. 30 minutter, eller til de har fått en fin farge på alle sider. Rør litt rundt i potetene underveis slik at de blir jevnt stekt på alle sider.
  • Like før potetene er ferdig, stekes eggene. Server med egget over og gjerne med en grønn salat ved siden av.

Vel bekomme.

 

 

Kanskje du vil se på disse også

Legg igjen en kommentar