Når jeg vil ha noe ekstra godt å spise går jeg til Centra (nå: Jacobs) på Majorstuen. Der har de et veldig stort utvalg, og de som arbeider i kjøtt- og fiskediskene kan sine saker godt. Denne helgen hadde de fått inn årets ferske lam, og det lå noen prektige boger med ben og det hele og ventet på meg. En slik ville være akkurat nok til vår familie på fire, så jeg slo til og gikk lykkelig ut av butikken med en hel lammebog i posen.
Sammen med kjøttet hadde jeg også fått tips om hvordan det var best å tilberede kjøttet. Langtidsstek det, sa mannen i kjøttdisken. «Hvor lenge da, sa jeg. Stek det først på høy varme en liten stund og deretter lenge på lav varme, så den vennlige mannen. Det gjorde jeg, og resultatet ble upåklagelig. Langtidsstekt lammebog blir både veldig mørt og saftig.
Kjøttet kan du servere med for eksempel fløtegratinerte poteter og kokte grønnsaker.
Ingredienser
- 1 lammebog (ca. 1.600 gr)
- 10 fedd hvitløk
- 3 dl vann
- salt og pepper
- 5 kvister rosmarin
Fremgangsmåte
- Sett ovnen på 250 grader.
- Klapp bogensteken tørr og gni inn med rikelig salt og pepper rundt hele.
- Legg den i en langpanne og hell litt vann i bunnen.
- Legg oppi hvitløksfeddene og rosmarinen.
- Sett steken inn i ovnen og stek den i 15 minutter snu steken og stek i 15 minutter til. Nå har steken fått en fin stekeskorpe.
- Senk temperaturen til 80 grader, og stek i 2,5-3 timer.
- Kjernetemperaturen skal være ca. 60 grader.
- Ta ut av ovnen og lLa kjøttet hvile.
Mens kjøttet hviler, kan du lage fløtegratinerte poteter på Bent Stiansens måte, for de skal bare stekes i ovnen i 20 minutter. Server med kokte grønnsaker.
Tips
Jeg synes ikke det er nødvendig med saus til når det er fløtegratinerte poteter, men dersom du ønsker det, er kraften i bunnen av langpannen en utmerket saus i seg selv, eller som base for en jevnet brun saus.