Jeg har en kokebok som heter «Sølvskjeen». Den skal visstnok være Italias svar på den rutete kokeboken og har etter sigende vært en bestselger i Italia i over 50 år. Den inneholder alle de klassiske italienske retter, og mange flere. Er du glad i italiensk mat, kan den absolutt anbefales. Et av de største kapitlene i boken omhandler grønnsaker, og en av de grønnsakene som er viet størst oppmerksomhet er auberginen. I boken bakes, stekes, grilles, brukes i stuinger og gryteretter og moses auberginen.
Retten jeg lagde i dag er hentet fra Sølvskjeen, men fordi jeg ikke fikk tak i ricotta, måtte jeg gjøre en liten tilpasning ved at jeg brukte en blanding av cottage cheese og creme fraiche i stedet. I den opprinnelige oppskriften er det også ansjos, det droppet jeg da jeg ville lage en helt vegetarisk versjon. Ellers er oppskriften stort sett akkurat som i boken. Uansett så ble resultatet deilige og mettende auberginer med silkemykt innhold og en liten sprø skorpe oppå.
Ingredienser
- 50 gr tørket steinsopp
- 4 små auberginer
- 2 hvitløksfedd
- 1 ss hakket bladpersille
- 100 gr cottage cheese
- 50 gr creme fraiche
- 1 sammenpisket egg
- 4 ss fint revet parmesan
- 1/2 ts tørket oregano
- salt og pepper
Fremgangsmåte
- Legg soppen i en bolle og hell over kokende vann. La det stå i 30 minutter mens resten forberedes.
- Sett ovnen på 180 grader.
- Del auberginene på langs og hul dem ut med en liten skarp kniv og skje, men la det være igjen ca. 1/2 cm auberginekjøtt på kanten.
- Kok opp rikelig lettsaltet vann og kok aubergineskallene i 3-4 minutter. Ta dem opp med en hullsleiv og la dem dryppe av på et kjøkkenpapir.
- Skjær innmaten i terninger og kok disse i det samme vannet i 2 minutter. Ta dem opp og klem ut vannet når de har blitt litt nedkjølt.
- Kjør cottage chesese og creme fraiche glatt med stavmixer og tilsett oregano, parmesan, og egget.
- Bland aubergineterningene (som nå har fått klemt ut vannet), hvitløk og persille først sammen og deretter oppi osteblandingen.
- Hell vannet av soppen og klem ut så mye som mulig. Finhakk soppen og ha den oppi oste- aubergineblandingen.
- Smak til med salt og pepper. Smør en ildfast form og utsiden av aubergineskallene. Ha fyllet oppi aubergineskallene og sett inn i ovnen i ca. 40 minutter.
Server med en blandet salat ved siden av. Vel bekomme