Gnocchi alla sorrentina

av Cecilie
Gnocchi alla sorrentina

Gnocchi er små potetballer som gjerne serveres i en eller annen saus. På sitt beste er de luftige, lette og smaker herlig av potet og den sausen de svømmer rundt i. På sitt verste er de små seige potetgummibiter som minner mer om størknet tapteklister enn et herlig måltid. Fallhøyden er  stor, tenker du nå, og det er den kanskje. Men det er ikke vanskelig å lage gnocchi og her gir jeg deg oppskriften på gnocchi alla sorrentina, som er en italiensk klassiker med gnocchi i en enkle tomatsaus og masse mozzarella og parmesan. Skikkelig kosemat dette altså.

I de siste årene har vi reist på sommerferie til Italia, men i år ser det ut som om vi bare kan drømme en sånn tur. Da er det fint å ha gode minner å se tilbake på.  For et par år siden var vi på Amalfikysten, nærmere bestemt et bittelite sted som heter Atrani. Der bodde vi i en liten Airbnb leilighet som bokstavlig talt var en del av broen som gikk over byen. Landsbyen var sjarmerende og leiligheten var helt OK. Og det som var litt spennende for meg, var at det var inkludert et lite matlagingskurs i leien. Det var naboen som sto for kurset. Hun var en hyggelig bestemor som nok savnet barn og barnebarn og syens det var hyggelig med litt selskap. Hun viste oss hvordan hun lagde gnocchi alla sorrentina på det bitte lille kjøkkenet sitt. Hun snakket italiensk, vi nesten ikke noe, så det faglige utbyttet var kanskje ikke 100%, men det var en hyggelig opplevese og noe fikk vi jo med oss. Så om ikke oppskriften på denne gnocchi alla sorrentina er identisk med den vår italienske bestemor brukte, så er fremgangsmåten mer eller mindre lik.

Det var helt fasinerende å se henne jobbe på det lille kjøkkenet sitt. Det var så lite at det ikke var plass til mer enn en halv meter kjøkkenbenk mellom vaksen og komfyren. Hun bruket ikke skjærefjøl og heller ikke kokkekniv. Hun hadde en liten kniv som hun brukte direkt på en tallerken. Det ga meg noe å tenke på med våre store velutstyrte kjøkken her hjemme. Jeg tror absolutt ikke maten blir bedre av det, men kanskje gleden over å lage mat er større?

 

Gnocchi alla sorrentina

Gnocchi alla sorrentina

Skriv ut
Antall personer: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

  • 750 gr melne poteter (f.eks. pimpernell)
  • 225 gr hvetemel
  • 1 egg
  • 1 ts salt
  • ---
  • 2 bokser hakkede tomater
  • 2 ss olivenolje
  • 1 fedd hvitløk
  • 1/s ts salt
  • nykvernet pepper
  • 1 mozzarella
  • revet parmesan

Fremgangsmåte

  • Forvarm ovnen til 200 grader med grillen på.
  • Lag tomatsausen ved å la tomatene småkoke med ett helt fedd hvitløk, salt og pepper.
  • Kok potetene med skallet på til de er helt møre.
  • Skrell dem og mos dem fint mens de er varme. Jeg bruker en potetpresse, men hvis du ikke har det, press dem gjennom en sil. Poenget er at du skal få en luftig potetmasse.
  • Kna sammen poteter, mel, egg og salt til det blir en smidig deig. Unngå å arbeid for mye med deigen.
  • Rull deigen ut i fingertykke pølser. Skjær i ca. 1,5 cm lange biter, og press hver bit lett med en gaffel for å få et rillemønster på dem.
  • Kok opp rikelig med lettsaltet vann og kok gnocchiene noen av gangen. De er ferdige når de stiger til overflaten. Det tar bare et par minutter.
  • Ha dem over i et dørslag eller legg dem på et rent kjøkkenhåndkle så de kan renne av seg.
  • Legg så gnocchiene over i en ildfast form sammen med osten som er skåret i små terninger.
  • Ta hvitløken ut av tomatsausen og hell den over gnocchiene.
  • Riv parmesan over og bak i ovnen i 5 minutter.

Server straks med mer parmesan over og gjerne litt friske urter som persille, basilikum eller salvie.

Tips

Denne tomatsausen er av aller enkleste slag, men du kan selvsagt lage den på en annen måte om du ønsker det. Du kan jo hakke hvitløken og la den være en del av sausen, eller du kan koke med et par kvaster med basilikum.

Kanskje du vil se på disse også

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.