Jeg er veldig glad i thai-inspirert mat. Det er særlig den fine balansen mellom søtt, salt, surt og sterkt som er til stede i all god thaimat som gjør at dette er mat som jeg tror jeg kunne spist nesten hver dag uten å bli lei. Bare tanken på lime, koriander, sitrongress, galang-rot og chili får tennene mine til å løpe i vann. Dessuten føles maten frisk og lett og innholder mye grønnsaker. Alt det er disse Thaimarinerte grønnsakene et eksempel på.
Oppskriften på thaimarinerte grønnsaker har jeg hentet i Bent Stiansens «Stiansen til hverdags». Den er kjempegod som den står der, men dette er definitivt en oppskrift som kan tilpasses innholdet i kjøleskapet til en hver tid. Poenget er å bruke nokså harde grønnsaker som kan spises rå. I tillegg til de som er foreslått i oppskriften, er jeg sikker på at blomkål, stangselleri, fenikkel, sukkererter, reddiker, kålrot, asparges, rødkål og mye annet også er godt.
Stiansen anbefaler sitrongress i marinaden, men det var ikke tilgjengelig i min nærmeste matbutikk sist jeg var der. Da bare erstattet jeg den med å helle over saften fra en halv lime. Jeg har også halvert sukkermengden i laken, uten at jeg synes det har gått ut over sluttresultatet. Det eneste jeg synes absolutt må være med i denne retten er mangoen. Den bidrar med det søte og myke mot alle de hardere grønnsakene. Oppskriften kan virke stor, men tro meg den får ben å gå på når den kommer på bordet.
Thaimarinerte grønnsaker passer veldig godt til stekt og grillet fisk, men er også super å servere sammen med små marinerte grillspyd
Ingredienser
- 1 mango
- 1 gulrot
- 1 rød paprika
- 100 gr kål
- 1/2 slangeagurk
- 1 bunt vårløk
- 1 rødløk
- 1/2 potte koriander (valgfritt
- --
- 1 dl 7% hvit eddik
- 1 dl vann
- 1/2 dl sukker
- saften fra 1/2 lime
- 1 sint chili skåret i ringer
- 5 cm ingefær skåret i skiver
- 2 ss fiskesaus
- 2 ts sesamolje
Fremgangsmåte
- Skjær alle grønnsakene opp i munnrette biter.
- Bland deretter alle grønnsakene unntatt korianderen i en bolle.
- Kok opp alle ingrediensene til marinaden, og når sukkeret har løst seg opp helt, siles den og helles varm over grønnsakene.
- La grønnsakene stå til det har kjølt seg ned - ca. en halv time. Rør rundt 2-3 ganger i løpet av denne tiden slik at alle grønnsakene blir dekket av marinade.
- Bland inn korianderen rett før servering.
Denne retten kan serveres til nesten alt. Særlig godt synes jeg det er til fisk og grillmat.
Tips
Du kan bruke masse forskjellige grønnsaker i denne salaten, men pass på at de er sånn nogen lunde harde. Du kan bruke blomkål, stangselleri, fenikkel, sukkererter, reddiker, kålrot, asparges, rødkål og sikkert mye annet også. Jeg liker å tenke på at salaten skal bli fargerik og så synes jeg mango er et must.