Chili con carne

av Cecilie
Chili con carne

Chili con carne er enkel, robust og velsmakende mat. Allerede tilbake i studietiden var dette en rett som dukket opp på menyen fra tid til annen. På den tiden delte jeg kjøkken med en amerikaner som skulle lage chili con carne. Han brukte ordentlig kjøtt, tørre bønner som ble bløtlagt og masse tid. Resultatet ble særdeles velsmakende, men dessverre hadde han vært for utålmodig med bønnene, så de var ikke svellet nok. Resultatet ble en forferdelig mageknip og mat som føltes som om den bare fortsatte å vokse i magen. Etter det har jeg nøyd meg med å bruke bønner fra boks når jeg skal lage chili con carne. Det går jo selvsagt også mye raskere.

En hurtigvariant til hverdags, blir det når både bønner og tomater kommer fra boks og ordentlig kjøtt blir erstattet av kjøttdeig. Egentlig har jeg ikke noen helt fast oppskrift, for det blir litt sånn at jeg bare heller tingene opp i gryten på slump. Nedenfor har jeg skrevet opp oppskriften slik jeg lagde den i dag.

Når det gjelder krydringen, må du sikkert prøve deg litt frem. Noen liker maten sterkt krydret, mens andre liker mindre. Dessuten er chiliene noen ganger veldig sterke og andre ganger nesten like milde som paprikaer. Ta derfor heller litt mindre og smak til med mer etter hvert.

 

Chili con carne

Chili con carne

Skriv ut
Antall personer: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 2 voted )

Ingredienser

  • 500 gr. karbonadedeig
  • 1 stor løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 3 ss rapsolje
  • 1 rød paprika
  • 1 gul paprika
  • 3 ss tomatpuré
  • 2 dl kraftig kjøttbuljong
  • 1 boks hakkede tomater
  • 2 bokser tomatbønner
  • ½ ts spisskummen
  • 1 chilipepper
  • Salt og pepper
  • litt oregano

Fremgangsmåte

  • Start med å finhakke løken og hvitløken og surr det blankt i oljen i en stor gryte.
  • Ha karbonadedeigen og brun den sammen med løken.
  • Ha i tomatpureen og fres i ca. 2 minutter.
  • Hell oppi buljong og innholdet fra tomatboksen og krydderet.
  • Skjær paprikaene i biter på ca 2x2 cm. Ha paprikaen i og la det småkoke i ca. 15 minutter.
  • Tilsett bønnene og la dem bli varme. Smak til og server med ris ved siden av.

Server gjerne med ris eller tortilla chips til. En frisk grønn salat eller guacamole passer også godt til.

 

Kanskje du vil se på disse også

5 kommentarer

Anders Ragner 29. august 2011 - 13:17

Dette ser ut som en god og ganske grei oppskrift. Da blir det chili con carne til middag i dag.

Reply
admin 29. august 2011 - 14:15

Hei Anders, så bra. Dersom du vil ha en mer «heftig» variant er det selvsagt bare å kjøre på med chili.

Reply
ceciliesmat.no» Blog Archive » Hva skal vi ha til middag – uke 47 20. november 2011 - 18:28

[…] Mandag Chili con carne […]

Reply
Lisbeth Skrårudsether 16. desember 2013 - 18:13

Hjertelig tusen takk for kjempegod og lettvint oppskrift Cecilie. Lagde dobbel så her blir det chili con carne i morgen også. Og vi gleder oss…

Reply
Cecilie 16. desember 2013 - 19:15

Hei Lisbeth,
hyggelig at du likte den.

Reply

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.