Stekt ris, eller fried rice, om du vil trenger kanskje ikke noen nærmere presentasjon. Dette er asiatenes pytt-i-panne, og dermed kanskje verdens mest alminnelige restemat. Til denne retten kan man bruke nesten hva det skal være av grønnsaker. Det er ingen faste regler annet enn at det skal være ris i og at den skal stekes. Ellers gjelder prinsippet om at man tager hva man haver. Jeg synes imidlertid at erter, egg og vårløk er et must, men her bruker man altså det man har og liker.
Dette er alltid en populær middag når den kommer på bordet. Det er ofte en diskusjon om at det kunne vært mer eller mindre av noe. Lillemor vil gjerne ha mais i, men blir nedstemt av resten av familien. Jeg vil ha erter, men resten av familien ville nok ha droppet dem dersom det var de som lagde maten. Men uansett blanding er det populært.
Til stekt ris må man bruke kokt, kald ris. Ris går fint an å fryse, så dersom det blir risrester igjen etter en middag er det bare å legge i fryseren og samle opp til det er nok til en middag. Alternativt kan man koke risen for så å avkjøle den helt. Da kan risen med fordel kokes dagen før. Til fire personer bruker jeg en drøy liter kokt ris.
Ingredienser
- 4 egg
- 1 ss rapsolje
- --
- 11-12 dl kokt, kald ris
- 1/2 løk
- 2 fedd hvitløk
- 2 ss rapsolje
- 1 ss revet ingefær
- 1 gulrot
- 1 rød paprika
- 1 bunt vårløk
- 100 gr selskapserter
- nykvernet pepper
- 3 ss soyasaus
- 2 ss østerssaus
Fremgangsmåte
- Start med å skjære alt i småbiter før du begynner å steke. Finhakk løk og hvitløk. Riv ingefær fint på et rivjern. Skjær gulrøtter og paprika i små terninger og skjær vårløken i tynne ringer.
- Varm 1 ss olje i en stekepanne. Visp sammen eggene og lag eggerøre av dem. Bryt eggerøren opp i småbiter og sett til side.
- Varm resten av oljen i en wok eller stor stekepanne og ha i løk, hvitløk og ingefær. La det frese til løken har blitt myk.
- Tilsett gulrotterningene og paprikabitene og fres videre under omrøring til grønnsakene har blitt myke.
- Ha oppi all risen og bland godt. Pass på å røre i risen hele tiden slik at den ikke brenner seg fast.
- Bruk så høy varme som mulig slik at risen ikke blir klissete og går i oppløsning.
- Når risen har blitt varm tilsettes vårløken, selskapsertene og eggerørebitene.
- Smak til med pepper, soyasaus og østerssaus.
Server straks så snart alt har blitt varmt.
Tips
Dette er også en fin måte å bruke opp kjøttrester. Bare skjær opp i småbiter og ha oppi sammen med det andre.