Jada, jeg vet det er lenge til sommeren, men av og til er det bare utrolig fristende å bringe litt sommer inn selv om snøen laver ned ute. Kanskje særlig da… Så hvorfor ikke sette igang et aldri lite spareribs prosjekt. Disse spareribbene er utrolig gode. De er søte, litt hotte, litt røksmak, ganske klissete og har en løsne-fra-benet konsistens uten å være tørre i det hele tatt. Disse kan fort blir vanedannende både i og utenfor grillsesongen.
I denne oppskriften steker jeg spareribs i ovnen, men det er helt sikkert mulig å lage dem på grillen. Trikset er å gjøre det low and slow – uansett hvilken metode du måtte velge å bruke.
Bare for å ha sagt det med en gang. Dette er ikke fast food – i hvert fall ikke når det kommer til tilberedelsen. Dette er et prosjekt som går over to dager. På dag 1 gnis ribbene inn med en tørrmarinade. På dag to, stekes ribbene i seks timer pluss 10 minutter. Dette gjør maten til typisk helge- eller feriemat. Men la meg si det med en gang, dette er mat det virkelig er verdt å vente på. Det er ikke mye jobb, men det tar altså mye tid.
Server dem gjerne med coleslaw eller nykålsalat med sesamfrø.
Ingredienser
- Tørrmarinade
- 4 ribber
- 1 dl brunt sukker
- 2 ss chilipulver
- 1 ss røkt paprikapulver
- 2 ts salt
- 2 ts hvitløkpulver
- 1/4 ts malt nellik
- 1/2 ts malt kanel
- 1 ts grovkvernet pepper
- 1 ts oregano
- ________
- Saus
- 2 fedd hvitløk
- 1/2 liten gul løk
- 1/2 rød chili
- 2 ss rapsolje
- 1 dl ketchup
- 3 dl coca cola
- 1 ts hvitløkpulver
- 1 ts paprikapulver
- 3 ss brunt sukker
- 1 ss eplesidereddik
- 1 ss soyasaus
- 1/2 ts Worcestershire saus
- Stekesjy fra ribbene
Fremgangsmåte
- Begynn dagen før. Bland sammen alle de tørre ingrediensene til dry rubben. Gni den godt inn på begge sidene av ribbene. Pakk ribbene godt inn i aluminiumsfolie og legg i kjøleskapet til neste dag.
- Neste dag: Skru ovnen på 100 grader og legg inn pakkene med spareribbene.
- Stek i 4 timer.
- Skru varmen ned til 80 grader og stek i to timer til.
- Mens ribbene stekes i ovenen, lag sausen.
- Finhakk løk, hvitløk og chili. Fres i oljen til løken er myk, men ikke har tatt farge. Tilsett ketchupen og bland godt. Ha oppi colaen og resten av ingrediensene. La alt småkoke til sausen har tyknet veldig.
- Når ribbene er ferdig ta, dem ut av ovnen.
- Hell stekesjyen over i en bolle og bruk sjyen til å spe ut sausen.
- Legg ribbene med kjøttsiden opp på et stekebrett dekket med aluminiumsfolie. Pensle med sausen og sett inn i varm ovn. Jeg satte på grill og varmluft, men satte brettet midt i ovnen.
- Stek i 10 minutter og pensle med sausen 2-3 ganger til i løpet av steketiden.
Server med kålsalat eller annet grilltilbehør. Vel bekomme.