Her kommer en temmelig sommerlig oppskrift på stekt fisk med nykål, reddiker og rømmedressing. Det er vel i grunnen bare agurken som mangler. Men i dag er det ikke makrell eller laks, men kolje som får spille hovedrollen på tallerkenen. Det er ikke så ofte jeg ser slike små fileter av kolje. Vanligvis pleier den å være mye større. Men altså i dag lå det flotte fileter i fiskedisken. Nykålen har også komme, og da var jo den saken avgjort. Skulle du ikke få tak i kolje, går det fint an å bruke annen småfisk også, som for eksempel fjellørret, ishavsrøye, makrell, eller i grunn hva du nå måtte ha. Bare pass på at fileten har skinnet på. Da er det lettere å bevare fileten hel under steking.
Noe av det beste jeg vet å gjøre med nykål er å smørdampe den, eller som her forvelle den først i lettsaltet vann og deretter vende den inn i smeltet smør. Da kommer virkelig kålen til sin rett synes jeg. Reddiken fikk være med for å gi litt farge og sprøhet til retten.
Ingredienser
- 4 koljefileter (ca. 800 gr)
- salt og pepper
- 2 ss rapsolje
- 100 gr smør
- 1 stort hode nykål
- 2 dl rømme
- gressløk
- 2 ss sitronsaft
- 4 reddiker
Fremgangsmåte
- Skjær kålen i strimler. Forvell kålen i lettsaltet vann i 2 minutter. Hell av vannet og sett til side.
- Krydre filetene med salt og pepper.
- Varm oljen i en panne til middels varme og legg filetene med skinnsiden ned. Ha oppi halvparten av smøret og når det begynner å skumme, øses det varme smøret over filetene. Stek til fisken nesten er gjennomstekt. Øs over med jevne mellomrom.
- Finhakk gressløken og bland den inn i rømmen. Rør inn sitronsaften og smak til med salt og pepper.
- Smelt resten av smøret i en gryte og varm opp kålen i smøret. Den skal ikke ta farge.
- Skjær reddikene i tynne skiver.
Anrett på tallerken og server med poteter ved siden av. Vel bekomme