Fiskegrateng er en populær middagsrett både hos store og små. I hvert fall er den det hjemme hos oss. Vanligvis lager jeg den med kokt torsk og makaroni, men i dag ville jeg lage en variant. Jeg brukte lettsaltet torsk i stedet for fersk fisk og poteter i stedet for makaroni, altså ingrediensene til tradisjonell plukkfisk. Sammen med stivpiskede eggehviter ble det en svært luftig grateng som falt i smak hos alle rundt bordet.
Plukkfisk er en ypperlig måte å bruke opp fiske- og potetrester. Kok gjerne litt ekstra av begge deler så har du en lettvint og veldig populær middag neste dag. Dersom du ikke kan vente, eller har lyst til å hoppe over kokt torsk med poteter, så går det fint å koke det for anledningen også. Det er absolutt ikke nødvendig med mellomlagring i kjøleskapet. Men har du rester så vet du hva du kan lage, altså.
Ingredienser
- 400 gr kokt lettsaltet torsk
- 800 gr kokte poteter
- 50 gr smør
- 5 ss hvetemel
- 5 dl melk
- 4 egg - plommer og hviter hver for seg
- 1/2 ts salt
- rasp
Fremgangsmåte
- Sett ovnen på 200 grader (over- og undervarme)
- Del potetene i terninger (1x1 cm) og flak opp fisken.
- Smelt smøret i en stor kjele. Ha oppi melet og rør til det er klumpefritt. Tilsett melken litt om gangen og rør godt mellom hver gang du sper, så det ikke blir klumper.
- La sausen koke noen minutter. Ta sausen av varmen og rør inn eggeplommene en av gangen. Smak til med salt.
- Stivpisk hvitene.
- Rør inn potetterninger og fisk i sausen. Bland forsiktig de stivpiskede eggehvitene i sausen litt om gangen.
- Smør en ildfast form. Hell gratengmassen i formen og strø over rasp.
- Stek gratengen i ovnen i 35-40 minutter.
Server med en grønn salat. Vel bekomme.