I år ble deler av ferien tilbrakt på Hvar i Kroatia. Det var en deilig ferie med mye god mat. En av de tingene jeg særlig liker med å reise er prøve lokale retter og på den måten kanskje oppdage nye smakskombinasjoner eller måter å gjøre ting på. Det gir skikkelig inspirasjon når jeg kommer hjem til mitt eget kjøkken igjen. Dessuten kan man jo da «reise tilbake» gjennom å forsøke å rekonstruere retten etter en tid. En rett som er typisk for Hvar er Hvarska Gregada. Det er en nokså enkel fiskegryte der alt kokes sammen i en gryte – en one-pot-wonder med andre ord. Det er veldig kjekt når alt tilberedes i en og samme gryte og alt dermed blir ferdig samtidig. Ingrediensene i denne gryteretten er først og fremst fisk, poteter og løk. Så dette er skikkelig husmannskost. Men ofte er det enkle det beste og dette er en rett der smakene blandes fint sammen til en vellykket helhet.
Mine tilpasninger
Denne oppskriften er forenklet versjon av den opprinnelige fiskegryta fra Hvar. På Hvar brukte de hele fisken. Det vil si at de skar fisken i skiver og hadde alt i gryta – hode, hale skinn og bein. Det gir selvsagt en mye fyldigere kraft, men når sant skal sies (og det skal det vel) så liker jeg ikke så veldig godt gryteretter som er fulle av bein og skinn. Så derfor har jeg valgt å bruke fileter i stedet. Har du god fiskekraft i fryseren kan du jo erstatte vannet med kraft. Det blir nok mye bedre.
På Hvar bruker de havabbor eller andre lokale fisker. Jeg hadde torsk og brukt den, og det fungerte fint det. I mange oppskrifter jeg fant på nettet sto det at det skulle være persille i retten, men det fikk ikke jeg servert på Hvar. Siden jeg ikke hadde persille for hånden brukte jeg heller litt annet kryddergrønt.
Ingredienser
- 800 gr. torskefilet
- 2 ss salt
- 6 middels store poteter
- 1 stor løk
- 3 fedd hvitløk
- 2 kvister rosmarin
- 1 laurbærblad
- 3 dl hvitvin
- 0,5 dl olivenolje
- 4 dl vann
- 2 ts salt
- nykvernet pepper
Fremgangsmåte
- Skjær potetene, løken og hvitløken i tynne skiver.
- Strø torsken med salt og la den ligge i ca. 5 minutter. Skyll av saltet og klapp fisken tørr.
- Varm litt av olivenoljen i en stor gryte og fres løken og hvitløken til det har blitt blankt. Det skal ikke ta farge.
- Ha så i resten av ingrediensene, dog ikke mer vann enn at det akkurat dekker.
- La det trekke/småkoke i ca. 30 minutter, eller til potetskivene er møre.
- Ta ut rosmarinen og laurbærbladet og smak om sausen trenger mer salt eller pepper.
Juster evt. med mer salt eller pepper og server rykende varm med en salat ved siden av.