I hagen vår har vi to epletrær og et plommetre. Det ene epletreet er Transparente Blanche, eller glassepler om du vil. Eplene er litt kantete i formen, lyse, gulgrønne og etter min smak alt for syrlige til å spise. Disse eplene blir også modne lenge før eplene på det andre treet vårt. Det er i andre halvdel av august at disse er på topp. Dette er epler som ikke egner seg særlig godt til lagring, men som bør spises her og nå. Det er i hvert fall hva jeg har tenkt inntil nå.
Fordi jeg ikke synes disse eplene er særlig gode å spise, har de i stor grad blitt hengende på treet og råtnet, selv om jeg har forsøkt å forsyne barnehager og skoler med så mye som de har kunnet spise. At frukten råtner på treet er jo ikke særlig hyggelig, så i år bestemte jeg meg for å forsøke å gjøre noe med det. Safting og sylting er ikke noe jeg har beskjeftiget meg i særlig grad med før. Det skyldes i stor grad at jeg har tenkt at det er vanskelig og tidkrevende. Men det var altså før jeg hadde prøvd. Det er rart hvordan fordommer hindrer en i å forsøke.
Vel, i dag fikk fordommene hvile, og jeg klatret opp i gardintrappen for å plukke ned epler. Målet var å lage eplemos av eplene. Inne på kjøkkenet gikk jeg målrettet i gang. Eplene ble skrelt og kjernehusene fjernet før jeg skar eplene opp i litt grove biter. Etter koking og mosing ble alt kjølt ned. Noe går i fryseren og noe spises med en gang på brødskiver med smør.
Etter etterspørselen i heimen å dømme, var dette et vellykket eksperiment. Og dessuten var det faktisk kjempeenkelt å gjøre. Så dette ble nok ikke siste gangen. For eksperimentets skyld lagde jeg av en kilo epler, men jeg ser helt klart for meg at med en større gryte og bedre kapasitet i fryseren kunne jeg fint laget av flere kilo. Oppskriften nedenfor er derfor bare å gange opp dersom du vil lage en større porsjon.
De andre eplene og plommene kommer jeg tilbake til.
Ingredienser
- 1 kg epler
- 1,5 dl vann
- 2 dl sukker
- 1 vaniljestang
- 2 ss sitronsaft
Fremgangsmåte
- Skrell eplene og fjerne kjernehusene.
- Skjær eplebitene i litt grove biter og legg dem over i en kasserolle sammen med vaniljestangen som er splittet i to.
- Hell på vannet og la det koke til eplene går i oppløsning.
- Mos eplene. Her kommer smak og behag inn i bildet. Ønsker du en helt glatt eplemos kan du presse den gjennom en sil eller kjøre massen i en blender.
- Selv nøyde jeg meg med å bruke en sånn presse som jeg også bruker til å lage potetstappe med.
- Tilsett sukker og sitron og la det koke i 7-8 minutter under omrøring.
- Voila eplemosen er ferdig.
- Sett hele kasserollen i oppvaskkummen med kaldt vann i for å kjøle raskt ned.
- Ta ut vaniljestangen og hell så eplemosen over i beholdere som egner seg til frysing og frys ned så snart mosen har blitt kald.
Tips
Der ikke konsververingsmiddel i denne mosen, så derfor bør den spises i løpet av et par dager dersom den altså ikke fryses ned. Velbekomme.