Crudités

av Cecilie

Dette er en rett som ikke er uvanlig hverken i Italia eller i Frankrike, og kanskje i andre land også for alt jeg vet. Selv fikk jeg den servert første gang en skikkelig regnfull dag i Firenze for mange år siden. Regnet høljet ned og vi smøg oss avgårde inntil vegger og under takutspring i håp om å ikke bli alt for våte. Like ved Ponte Vecchio ble vi nødt til å søke inn i en restaurant, for ikke å drukne. Det var heldigvis lunchtid, så vi fikk et bord og en meny utdelt. Vi visste ikke helt hva vi skulle velge men endte opp med noe som vi ikke helt visste hva var.

Litt forundret ble vi da det viste seg at vi hadde bestilt et fat med rå grønnsaker. Det var endiver, gulrøtter, fenikkel, stilkselleri og et par ting til. I midten av fatet var det to skåler – en med olivenolje og en med salt. Så forsto vi at grønnsakene som var kuttet i passe store biter skulle dyppes i olje og strøs med salt. Grønnsakene var superferske og helt sprø, olivenoljen var så god at vi ble helt salige der vi satt og måltidet har fulgt meg som et veldig godt minne siden.

Cruditeé må være en av verdens enkleste retter å lage. Alt man trenger å gjøre er å skjære opp grønnsaker og dandere på et fat. Enklere kan det vel ikke bli. Det er heller ingen regler for hvilke grønnsaker man skal bruke, her er det bare å bruke det man liker. Olivenoljen bør være av god kvalitet og saltet gjerne en type fingersalt.

Dette er så enkelt at det ikke finnes en oppskrift. Mitt tips er imidlertid å skjære opp mer grønnsaker enn du tror er nødvendig, for det går mye mer enn man tror med.

Kanskje du vil se på disse også

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.