Bearnaise

av Cecilie

La meg bare si det med en gang. Hjemmelaget bearnaise er kjempegodt, men absolutt ikke den enkleste sak i verden å slenge sammen. Hjemme hos oss er det Husbond som tar seg av sauser som innebærer sammenpisking av rå eggeplommer og fett.

Hemmeligheten med å få til en vellykket bearnaise saus er å klare å kontrollere varmen. Dessuten krever det en del pisking for å sikre at eggeplommene og smøret emulgerer (blir helt blandet).

Bearnaise

Skriv ut
Antall personer: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

  • 1/2 dl hvitvinseddik
  • 1/2 dl tørr hvitvin
  • 1 ts tørket estragon
  • 1 ss finhakket sjalottløk
  • --
  • 3 eggeplommer
  • 2 ss kaldt smør
  • 200 gr. smeltet smør
  • salt og pepper
  • 1/2 ts tørket estragon eller 1 ts finhakket frisk estragon

Fremgangsmåte

  • Ha eddik, hvitvin, estragon og sjalottløk i en liten kasserolle og kok inn til det bare er et par spiseskjeer med væske igjen. Pass på det går fort.
  • Sil væsken og sett den til avkjøling.
  • Smelt de 200 gr. smør.
  • Pisk eggeplommene i en bolle til de er seige og tilsett den innkokte vinblandingen.
  • Hold bollen med eggeplommene over varmt vannbad, men pass for all del på at de ikke koagulerer, for da har du eggerøre og må begynne på nytt.
  • Ta eggeplommene av varmen og rør inn 1 ss kald smør.
  • Sett bollen med eggplommene og smøret tilbake over vannbadet og rør inn den andre skjeen med kaldt smør.
  • Begynn så å røre inn det smeltede smøret først dråpevis og etter hvert i en tynn stråle mens du rører hele tiden.
  • Pass hele tiden på at det ikke blir for varmt.
  • Regulert varmen med å ta bollen av vannbadet. Alternativt kan du ha en stor bolle iskaldt vann stående ved siden av som du raskt dypper bollen oppi dersom det blir for varmt.
  • Når alt smøret er rørt inn, tas sausen av varmen og smakes til med salt pepper og estragon.
  • Sausen kan holdes varm ved å sette hele bollen i et vannbad som holder ca. 50 grader.
  • Sausen må for all del ikke koke. Da skiller den seg.

 

Tips

Ett problem med å lage bearnaise er at den kan bli for løs, dersom det smeltede smøret blir tilsatt for fort. Sausen kan da reddes ved å ta en teskje vineddik i en ny bolle og piske inn en teskje av sausen. Fortsett å tilsette sausen i små porsjoner i den nye bollen. Dette redder sausen. Det vet jeg, for det skjedde nemlig med oss.

 

 

Kanskje du vil se på disse også

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam.