Første gang jeg spiste dette var på en liten restaurant i Montmartre i Paris for veldig mange år siden. Det smakte vidunderlig. Jeg kan nesten kjenne den deilige smaken i munnen fortsatt om jeg lukker øynene. Jeg fikk det for meg at dette var en meget vanskelig og tidkrevende rett å lage. Det falt meg derfor ikke inn at jeg kunne lage den, og hele retten gikk i glemmeboken. Men, andeconfit var og er fortsatt utrolig godt. Og for noen år siden dukket det opp i butikkhyllene, og da måtte jeg jo kjøpe det. Det smakte fortsatt like godt. Jeg ble nysgjerrig og begynte å undersøke hvordan man lager det, og etter en stund tok jeg mot til meg og bestemte meg for å forsøke å lage det.
Det viste seg faktisk at det slett ikke er vanskelig å lage., og resultatet ble minst like godt som det som jeg kunne kjøpe i butikken. Dessuten viste det seg å være forholdsvis rimelig. Og lett å lage til mange, kan jeg tilføye, uten å ha forsøkt det. Men jeg kan ikke se noen grunn til at det er en mer komplisert affære å lage dette til åtte personer enn til to. Det er derfor den perfekte rett å servere dersom man ikke orker å bruke så mye tid på kjøkkenet, men har lyst på noe særdeles velsmakende. Det er dessuten lett å imponere gjester, nettopp fordi det eksisterer en misforståelse om at det er vanskelig og dyrt å lage. Her er min oppskrift.
Ingredienser
- 4 andelår
- 4 ss salt
- nykvernet pepper
- rosmarin
- 6 dl andefett
- 4 fedd hvitløk
- rosmarin
Fremgangsmåte
- Begynn kvelden i forveien. Gni lårene inn med salt (mye salt), pepper og rosmarin.
- Legg det i en bolle og dekk til med folie og la det stå i kjøleskapet over natten, eller i hvert fall hele dagen.
- Skyll av saltet og krydderet, tørk av lårene og legg dem i en gryte, så trangt som mulig.
- Tilsett hvitløken og litt mer rosmarin og fettet.
- Fettet må dekke lårene helt.
- La det koke/trekke ved svak varme i 2-3 timer.
- Når det er ferdig (kjøttet løsner fra benet), legges lårene over i et ildfast fat og stekes i ovnene i ca. 10 minutter ved 220 grader.
- Anrett på fat og server.
Server gjerne med råstekte poteter, tomatsalat, aspargesbønner eller asparges.
Ikke kast andefettet. Det kan fryses ned etter bruk og benyttes flere ganger. Ellers er det ypperlig til å steke poteter i.
4 kommentarer
[…] Gratinert fransk løksuppe Andeconfit med stekte småpoteter, aspargesbønner og bakte […]
[…] Andeconfit med rosmarinstekte poteter, tomatsalat og grønn […]
[…] konfiteres, men det er vanligst med fjærkre og da særlig and. Her kan du lese om hvordan du lager andecontit. Men andre fugler kan også brukes, som kylling i denne oppskriften. Jeg har også fått servert […]
[…] Gratinert fransk løksuppe Andeconfit med potetstappe, aspargesbønner og bakte cherrytomater Sjokoladefondant med […]