Sommerruller er vårrullenes litt mer friske og lette kusine. Sommerruller eller ferske vårruller er rett og slett en masse friske grønnsaker, urter, risnudler og eventuelt noe protein pakket inn i tynt rispapir. Så dyppes disse herlighetene i en umamibombe av en dip. Og resten er ren nytelse. Som du sikkert skjønner er dette en rett som kan varieres i det uendelige, men idag har jeg laget sommerruller med laks.
Disse rullene er rett og slett helt geniale. For det første og aller viktigst, så smaker de vanvittig godt. Og så kan de fylles med nesten hva som helst av grønnsaker, fisk, skalldyr og kjøtt – også små rester er ypperlig å bruke i disse. En annen fordel er at det er lett å tilpasse til individuelle smakspreferanser. Hvis mor og far vil ha laks og tenåringen vegetar – null problem. Da lager man bare noen med og noen uten. Eller enda bedre, alle kan lage sin egen blanding.
Jeg ser at det florerer bilder på Instagram og andre steder av de nydeligste sommerruller, sirlig rullet med fyllet i pent mønster. Jeg håper mine litt mindre visuelt imponerende ruller kan inspirere deg til å prøve. Det var ikke helt lett å få til pene ruller, men smaken er jo akkurat like god. Det viktigste er at de blir nokså stramt rullet, for da er de lettere å spise.
Mange bruker en dip basert på peanøttsaus til disse rullene. Hjemme hos oss lager vi i stedet en dip av fiskesaus, limejuice, sukker og chili/hvitløk. Jeg synes det kler de friske smakene fra grønnsakene bedre enn peanøttsausen, men det er jo selvsagt fullstendig smak og behag hva du vil dyppe dine sommerruller med laks i. Dippen har nok dessverre ikke utseende med seg heller, men allikevel synes jeg du skal gi den en sjanse.
Noen av ingrediensene til sommerrullene med laks. I tillegg kommer salat, vårløk, risnudler, rispapir og selvsagt kokt laks.
Dersom du liker denne blandingen av friske grønnsaker og søtt, syrlig og umami, vil du ganske sikkert også like disse thaimarinerte grønnsakene. De passer ypperlig til sommerens grillmat for eksempel.
Ingredienser
- 100 gr (tørre) risnudler
- 300 gr kokt laksefilet
- 1 hjertesalat
- 1/4 rødløk
- 1/2 mango
- 1 gulrot
- 1/2 slangeagurk
- 2 vårløk
- Korianderblader
- Mynteblader
- 16 ark rispapir
- ----
- Saften av 2 lime
- ca. 1 dl fiskesaus
- 2 ts sukker
- rød (thai) chili
- 1 fedd hvitløk
Fremgangsmåte
- Kok risnudlene som angitt på pakken. Hell av vannet og sett til side.
- Skjær alle ingrediensene i tynne staver, unntatt vårløken som skjæres i tynne ringer.
- Flak laksen i biter.
- Press saften ut av limen og mål opp hvor mye det blir. Tilsett lik mengde fiskesaus. Tilsett sukker og rør til det er løst opp. Skjær hvitløk og chili i skiver og ha det i dippen. Smak til og juster smaken til du har funnet en god balanse av søtt, syrlig, umami og chili/hvitløk. Bruker du thaichili er disse veldig sterke og det kan være greit å begynne med bare bitte litt. 1/2 chili kan være mer enn nok. De er noen små rakkere.
- Kok opp vann og hell i en ildfast form eller en annen beholder med stor flat bunn. Fyll opp med det varme vannet.
- Legg ett rispapir oppi og la det ligge i 5-10 sekunder. Ta det opp og legg det på en fjøl. Det vil fortsatt være litt stivt, men bøyelig. Det mykner mer mens du legger på fyll. Lar du det ligge for lenge i vannet blir det helt klebrig og umulig å jobbe med.
- Legg litt av hver ingrediens i en haug på rispapiret. Ikke ta for mye, da blir det vanskelig å rulle sammen.
- Rull sammen rullene ved å først brette over på langsiden og deretter brette inn på hver kortside og så tilslutt rull sammen så stramt du klarer.
Server straks. Dypp rullene i dippen og kos deg med maten. Vel bekomme.
Tips
Dersom det er flere som skal spise sammen og de har forskjellige preferanser, går det fint å sette frem alle ingrediensene og så kan alle lage siden egne ruller. Dersom du synes dippen blir litt vel kraftig på smak, kan du blande den ut med litt vann.