I denne retten er det opptil flere kjøkken som har inspirert meg. Hovedingrediensen er torsk, og norskere blir det vel ikke. Torsken som har bidratt til å holde liv i folk langs kysten i uminnelige tider, og bidratt til å skape et levebrød og rikdom for mange når den kommer i store mengder om vinteren. Jeg sier bare tørrfisk. Torsken er tilberedt «en papillotte» (uttales an papijott) og er en klassisk fransk måte å tilberede fisk på. Fisken blir pakket inn i et papirark eller aluminiumsfolie og dampet inni pakken sammen med ulike sakstilsetninger. All smaken forblir inni pakken og når den åpnes ved bordet kommer det en aldeles herlig duft av fisk og det andre gode som er i pakken. Som oftest lager jeg slike pakker med fisk, urter, rotgrønnsaker og smør, men i dag hadde jeg lyst på en annen vri.
Det fine med disse pakkene er at nesten alt av grønnsaker kan brukes. Jeg foretok en liten opprydning i grønnsaksskuffen og fant purre, vårløk og aromasopp. I tillegg hadde jeg edamamebønner i fryseren. Edamamebønner er ferske grønne soyabønner og de skal være supersunne. For den som er interessert i sånn, så skal de inneholde mye C-vitaminer, jern, magnesium, proteiner og lite fett. Men viktigst av alt synes jeg, er at de smaker kjempegodt. De har en litt nøtteaktig smak og er litt krønsjy i konsistensen. De kommer i belgen, men etter å ha kokt dem i 5 minutter og deretter avkjølt, var det veldig lett å få dem ut av belgen. Den skal nemlig ikke spises.
Jeg hadde lyst på asiatiske smaker, og denne metoden passer like godt med ingefær og soya som med de kjørvel og estragon. Så det siste kjøkkenet som inspirerte denne retten var det japanske i form at edamamebønnene, ingefær og soyasaus.
Ingredienser
- 600 gr torskeloin
- 2 ss salt
- 1 purre
- 4 vårløk
- 6 aromasopp
- ingefær
- 4 ts smør
- 1 pk edamamebønner
- 4 ts soyasaus
- sesamolje
- 4 ark bakepapir
- kokt ris
Fremgangsmåte
- Forvarm ovnen til 180 grader.
- Skjær torsken i fire serveringsstykker. Dryss med saltet på begge sider og la fisken ligge med saltet i 10 minutter.
- Imens skjær purren, vårløken og soppen i skiver.
- Skjær ingefæren i tynne strimler.
- Kok edamamebønnene som anvist på pakken. Når de er ferdigkokte skylles de i kaldt vann, og bønnene tas ut av belgene.
- Skyll fisken fri for salt i kaldt vann og klapp den tørr med tørkepapir.
- Legg de fire arkene utover kjøkkenbenken og legg på smøret midt på av hvert ark. Legg grønnsakene oppå smøret og topp med fisken. Drypp over soyasaus og sesamolje.
- Lag tette pakker av bakepapiret ved å brette og klemme det godt sammen.
- Legg pakkene på et stekebrett og sett brettet inn i ovnen. La det steke i 15 minutter.
Server med dampet ris. Vel bekomme.