I dag lagde jeg små minipaier til middag – og det var populært skal jeg si. De forsvant som dugg for solen, og da jeg endelig kom så langt som til fotografering, var det bare to igjen. Vel vel, det er jo hyggelig når maten jeg lager blir satt sånn pris på.
Før brukte det å lage pai være litt av et prosjekt for meg, med smør som skulle smuldres i melet og den påfølgende utkjevlingen som alltid var et herk. Men det var før jeg lærte meg noen triks. For det første har jeg funnet ut at min gamle kjøkkenmaskin som jeg arvet etter min mormor, er utmerket til å lage mørdeig. Nå tar det bare ett minutt eller to så er deigen klar for kjøleskapet. Det neste trikset er å rulle ut deigen mellom to ark med plastfilm. Da er det ingen ting som sitter igjen på kjevlet, eller kjøkkenbenken, og det er lett å flytte deigen over til paiformen. I dette tilfellet skulle jeg jo lage små paier, så da stakk jeg dem ut etter at jeg hadde kjevlet ut deigen mellom plastfilmene.
I dag måtte det gå fort, så da ble det nokså enkelt fyll. Litt grønnsaker, ost og eggestand. Men her er det jo bare fantasien som setter grenser. Hos oss ble alle like i dag, men det er også lett å lage individuelle tilpasninger slik at alle i familien kan få sin favorittvariant. Mulighetene er jo uendelige – det er jo bare å variere grønnsakene, krydder og urter og bruke forskjellige oster. Det er også fint å bruke rester i disse paiene. Litt kokte grønnsaker fra tidligere, en liten kjøtt- eller fiskerest, noen osteskorper eller bytt ut fløten med creme fraiche eller cottage cheese, eller… ja, du skjønner tegninga.
Ingredienser
- 1 dl sammalt fint hvetemel
- 3 dl hvetemel
- 200 gr smør
- 1/2 ts salt
- 2 ss vann
- 3 egg
- 2 dl fløte
- salt og pepper
- litt revet muskat
- brokkoli
- 2 vårløk
- 2 dl revet gulost
Fremgangsmåte
Oppskriften gir 12-14 stykker.
- Begynn med å lage deigen. Smuldre smøret inn i melet. Har du kjøkkenmaskin går dette kjempefort. Når smøret og melet har blitt til små gryn samles deigen til en klump, bruk evt. et par spiseskjeer vann for å samle deigen.
- Pakk deigen inn i plast og la den ligge kaldt i min 30 minutter, gjerne 1 time.
- Forvarm ovnen til 200 grader.
- Kjevle ut deigen til en tynn leiv.
- Mel 12-14 små muffinsformer (gjerne i silikon).
- Stikk ut rundinger som er omtrent 10 cm i diameter. Legg rundingene ned i muffinsformene.
- La det gjerne henge litt deig over kantene. Prikk bunnene med en gaffel og stek deigen i 10 minutter.
- I mens piskes egg, fløte og krydder sammen.
- Forvell brokkolien, riv osten og skjær vårløken i tynne ringer.
- Del brokkolien i små biter og fordel brokkoli, vårløk og ost i de forstekte paiskallene.
- Hell over fløteblandingen. Sett inn i ovnen og stek i ca. 20 minutter, til fyllet har satt seg og overflaten har blitt pent brun.
Server med en frisk salat ved siden av. Vel bekomme