Skal du ha gjester i romjulen og lurer på hva du skal servere til forrett? Her kommer et forslag som er både usedvanlig velsmakende og samtidig enkel å lage. I smak og konsistens blir resultatet her en mellomting mellom sashimi og gravlaks. Laksen blir altså litt råere enn vanlig gravlaks, men smakssatt som gravlaks med salt, sukker og dill. Andre smakstilsetninger går også selvsagt fint. Bytt ut dill med fenikkelgress einebær eller tyttebær og tilsett en skvett cognac, akevitt, pernod eller andre ting du tror måtte passe.
Det er uhyre viktig å passe på hygienen når man skal lage gravlaks, og det gjelder også i dette tilfellet. Sørg for at alt utstyr er helt rent og at hendene er skinnende rene også. Bakterier trives godt i den rå fisken og dårlig hygiene kan resultere i magesyke.
Retten egner seg også godt på en buffet. Mengden nedenfor er beregnet ut fra en forrett for fire personer.
Ingredienser
- 300 gr Salmalaks
- 2 ts sukker
- 2 ts salt
- 1/3 potte fersk dill
Fremgangsmåte
- Bland salt og sukker sammen og strø halvparten ut over et serveringsfat sammen med halvparten av dillen.
- Skjær laksen i så tynne skiver som mulig og legg skivene utover fatet i ett enkelt lag. Strø over resten av salt/sukekrblandingen og dillen.
- Dekk med plastfolie og sett i kjøleskapet i 1-2 timer.
Server med toast og gjerne en skarp sennepssaus ved siden av.