Guacamole er en mild og fin saus/dip som kan brukes til så mangt. Den kommer jo fra Mexico, og det vanligste ogsså her hjemme er vel å bruke den til forskjellige mexicanske retter. Men det er ingen ting i veien for å bruke det til annen mat også. Særlig liker jeg kombinasjonen laks og avocado, noe sikkert mange sushi-elskere vil nikke gjenkjennende til. Men hvorfor stoppe ved rå laks. Guacamole er også nydelig som tilbehør til kokt eller stekt laks.
Det finnes mange måter å lage guacamole på. Sannsynligvis finnes det like mange måter som det finnes mexicanske husmødre. Det som er helt sikkert er at det skal være avocado og limesaft. Noen stopper der, men det er nok vanligere å tilsette noe mer smak som f.eks løk, hvitløk, koriander og/eller chili. Atter andre foretrekker å blande yoghurt eller kremost i for å få en rundere smak. Jeg har også sett oppskrifter hvor olivenolje tilsettes. Det siste synes jeg er fullstendig unødvendig all den tid avocado er en av de feteste grønnsakene som finnes.
Når jeg skal lage avocado slumser jeg ganske mye. Oppskriften nedenfor er til fire personer og mengdene er veldig omtrentlige. Det gjelder å smake seg frem og tilsette litt etter litt til guacamolen får en smak du liker. Men for all del, ikke dropp limen, for den er med på å bremse misfargingen av guacamolen. Skrelt og most avocado blir nemlig veldig fort brun uten syre.
Ingredienser
- 3 små eller 2 store avocado
- 1 stort hvitløksfedd
- 1/4 gul løk
- 1 tomat uten kjerner
- saften fra 1 lime
- salt og pepper
Fremgangsmåte
- Del avocadoene i to, ta ut stenene, skrap fruktkjøttet ut og ha det i en skål.
- Del tomaten i båter og ta ut kjernene og kast dem.
- Grovhakk tomatkjøttet, løk og hvitløk og ha det i skålen sammen med avocadoen.
- Klem over limesaften.
- Mos alt med en stavmixer og smak til med salt og pepper.
1 kommentar
[…] ceciliesmat.no mat hver dag – til hverdags og fest « Guacamole […]