Hjemmelaget surkål

av Cecilie
Surkål

Selv om jeg i stor grad sverger til mat som er laget fra grunnen, er det noen ting som jeg alltid bare har kjøpt uten å tenke over at det går an å lage det selv. Sannsynligvis er det fordi jeg tror at det er vanskelig, eller tidkrevende å lage det at det rett og slett ikke er bryet verdt. Surkål er et slikt produkt. Jeg har laget l rødkål, men surkål har altså havnet i min mentale kategori «kan-ikke-lages». Det vil si, den har vært der inntil nå. I dag fikk jeg det for meg at jeg skulle gi det et forsøk. Kål og karve ble kjøpt inn, og jeg skred til verket.

Vi hadde det litt travelt, så en time var maks av hva jeg kunne avsette av tid til dette prosjektet. Men jeg hadde googlet dette, og sett at koketiden skulle være ca. 45 minutter. Dermed skulle jo det gå bra. Jeg stormet dermed rett inn på kjøkkenet, og satte i gang med å snitte kålen. Jeg lagde forholdsvis grove biter, men det er jo en smakssak om man ønsker litt større biter, eller tynne strimler.  Jeg hadde litt andefett i kjøleskapet. Dette brukte jeg til å blanke kålen i først. Dermed fikk jeg satt litt ekstra smak på surkålen min.  I oppskriften nedenfor er smakstilsetningene sukker, salt og eddik i den mengden jeg synes ble bra. Men dette er i stor grad et spørsmål om hva man liker, så her vil jeg anbefale å prøve at du prøver deg frem. Ta litt og litt av gangen.

Resultatet ble riktig så bra, synes jeg. Og det synes Tuppen også, enda hun som regel er heller kritisk til mye i matveien. Lillemor spiste også med god appetitt, men spurte forsiktig etterpå om vi ikke kan ha kjøpevarianten på julaften, for det var den hun var vant til. Vi får se på akkurat det…

Surkål

Surkål

Skriv ut
Antall personer: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

  • 750 gr kål ((1/2 stort kålhode)
  • 1 eple
  • 3 ss ribbefett eller andefett
  • 2 ts karve
  • 2,5 dl oksebuljong (vann + 1/2 terning)
  • 1,5 ts salt
  • 1,5 ss sukker
  • 3 ss hvitvinseddik

Fremgangsmåte

  • Begynn med å strimle kålen i så fine eller grove biter du ønsker. Skrell eplet og skjær i små terninger.
  • Varm ribbe-/andefettet i en gryte og ha oppi kålen.
  • La det surre i fettet til kålen har blitt myk.
  • Tilsett resten av ingrediensene og sett på lokk. La det småkoke i ca. 45 minutter.
  • Smak på kålen og juster eventuelt med litt mer salt, sukker eller eddik, slik at det blir en balanse i smaken som du liker.

 

 

Kanskje du vil se på disse også

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.