Confitert laks med blomkålcouscous og beurre blanc

av Cecilie

Sommer er fisketid, og særlig laks. Det er på denne tiden av året at laken kommer opp i elvene for å gyte og mang en hobbyfisker bruker de lyse sommernettene på å forsøke å fange en diger laks. Noen av mine beste sommerminner fra barndommen, var de gangene da Bestefar dro opp i fossen og hentet helt fersk laks. Så kom han hjem med den og Mormor lagde deilig laksemiddag – først suppe og så laksen med nypoteter, agurksalat og rømme. Dette var før oppdrettslaksen kom og gjorde laks til hverdagsmat rundt i de tusen hjem. Den gang var laks festmat og en luksus. Men laks er fortsatt godt, særlig når den tilberedes med kjærlighet og omtanke slik min Mormor gjorde.

Denne laksen er også tilberedt med omtanke og kjærlighet, men med en ganske annen metode enn min salige Mormor brukte. Det høres kanskje spesielt ut å trekke fet fisk i olje, men det blir veldig godt. Fisken virker slett ikke mer fet enn vanlig, men blir svært saftig. Metoden kan anbefales på det varmeste. Jeg bruker en enkel olivenolje som jeg smaksetter med krydder. Det er ikke noe poeng å bruke en dyr extra Virgin oljen til dette. Før jeg trekker fisken i oljen har den fått et bad i ramsalt vann. Dette gjør at fisken blir enda fastere og får en god saltsmak når den blir ferdig. Å salte fisken enten i saltlake eller bare strø over masse salt er en metode jeg bruker mer og mer når jeg tilbereder fisk. Omtrent ti minutter med intens saltbehandling gir veldig godt resultat, for ofte synes jeg det er vanskelig å salte fisken nok, men på denne måten blir fisken ferdigsaltet før den tilberedes.

Endelig har de norske grønnsakene også begynt å dukke opp i butikken. Et flott blomkålhode og en svulmende fennikel fikk bli med meg hjem fra butikken i dag og ble supert tilbehør til den fløyelsmyke laksen. Smørsausen gir litt syre og skaper balanse i retten.

Confitert laks med blomkålcouscous og beurre blanc

Skriv ut
Antall personer: 4
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredienser

  • 600 gr Salmalaks
  • 2 dl salt
  • 8 dl vann
  • 1 ts fennikelfrø
  • 1 ts pepperkorn
  • 1/2 sjalottløk
  • olivenolje
  • --
  • 1 blomkål
  • 2 ss finhakket persille
  • olje til steking
  • salt og pepper
  • --
  • 1/2 finhakket sjalottløk
  • 1 dl hvitvin
  • 100 gr smør
  • --
  • 1 fennikel
  • 1 ss finhakket persille
  • 1 ts sitronsaft

Fremgangsmåte

  • Løs saltet opp i vannet og skjær laksen i porsjonsstykker. Legg laksestykkene i saltlaken og la dem ligge der i ca. 10 minutter.
  • Ta fisken opp og klapp den tørr med kjøkkenpapir.
  • Legg fisken i et ildfast fat og ha krydder og løk oppi.
  • Hell på olivenolje til det dekker fisken.
  • Sett ovnen på 80 grader og bak fisken i ca. 30 minutter. Fisken er ferdig når den flaker seg ved et lett trykk.
  • Ta fisken opp av oljen og la den dryppe oljen av seg.
  • Mens fisken står i ovnen gjøres resten klart.
  • Skjær fennikelen i så tynne skiver som mulig og legg i en bolle med iskaldt vann.
  • Før servering tas fennikelen opp og tørkes. Bland med persille og drypp over sitronsaft.
  • Riv blomkålen på et grovt rivjern.
  • Stek blomkålen i litt olivenolje og bland inn persillen. Smak til med salt og pepper.
  • Kok den finhakkede løken i hvitvinen til nesten all vinen er fordampet.
  • Sett varmen ned på laveste temperatur og pisk inn smøret i små biter litt og litt om gangen.
  • Smøret bør piskes inn rett før servering, men løken og vinen kan godt kokes inn på forhånd.

Legg den varme blomkålcouscousen på en tallerken og legg fisken oppå. Topp med fennikelsalat og legg sausen ved siden av. Kan serveres med kokte nypoteter.

 

 

Kanskje du vil se på disse også

3 kommentarer

SALMA Chef 2013 2. juli 2013 - 15:25

[…] Confitert laks med blomkålcouscous og beurre blanc fra Cecilies mat. […]

Reply
Finalistene i SalmaChef! 23. august 2013 - 11:01

[…] finalist er Cecilie Ragner bak bloggen Cecilies Mat, med confitert laksmed blomkålcouscous og beurre […]

Reply
Vinneren av SalmaChef 2013! 18. september 2013 - 23:28

[…] Gratulerer så masse til Cecilie! Vinnerbidraget var confitert Salma med blomkålcouscous og beurre blanc. […]

Reply

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.