Jeg fortsetter å eksperimentere med min nye røkeovn og i dag var det varmrøkt laks jeg hadde satt meg fore å lage. Som barn lærte jeg at det ikke er pent å leke med maten, men jeg regner med at denne formen for leking (eksperimentering) er OK, så lenge resultatet havner på en tallerken. Det er i hvert fall gøy å ligge i solen og tenke ut gode smakskombinasjoner, og så prøve dem ut etterpå. Jeg har tidligere laget røkte reker med hell, så nå var jeg spent på hvordan laksen ville bli. Resultatet ble en laks som fikk en svak røyksmak. På grunn av den varme røyken, ble laksen bakt samtidig og fikk en fløyelsmyk konsistens. Ønsker du en laks som er helt gjennomkokt, kan du ettervarme den i oven i noen minutter, men jeg mener bestem det ikke er nødvendig.
I butikken er det rikelig med flott nye grønnsaker nå, og disse er selvsagt flott følge til den lettrøkte laksen. I dag har jeg valgt blomkål og reddiker som tilbehør. Blomkålen har en mild smak som nesten blir litt nøtteaktig når den stekes i smør. Reddiken er knasende sprø og danner en flott kontrast til den myke blomkålen. Prikken over i’en blir en saus av crème fraîch som smaksettes med frisk pepperrot.
Pepperrot har en veldig sterk smak når den er rå. Den smaker nesten litt som wasabi, men når den blandes ut i crème fraìchen blir den akkurat så sterk at den gir sausen et lite sting, uten å ta helt over. Smak deg frem til riktig mengde. Ta litt først og tilsett mer etter hvert til du får en saus du synes er passe sterk.
Ingredienser
- 400 gr. salma belly loin
- 2 ss salt
- 2 ss sukker
- --
- 2 store ss crème fraîche
- 2 toppede ts finrevet pepperrot
- 8-10 gressløkstrå
- salt og pepper
- --
- 1/2 blomkål
- 1 ss smør og litt olje til steking
- 2 reddiker
- feldsalat til pynt
Fremgangsmåte
- Skjær salmalaksen i fire stykker.
- Bland sukker og salt og strø blandingen på alle sider av laksebitene.
- La det ligge i 10 minutter. Skyll av med kaldt vann og klapp laksestykkene tørre.
- Legg litt røykspon og noen gressløkstrå i røyeovnen.
- Legg laksestykkene på risten og legg den i ovnen.
- Lukk ovnen og tenn gassblussene og sett på max åpning. Sett ovnen over varmen og la den stå i ca. 5 minutter. Slukk varmen og la laksen ligge i den varme røyken i ca. 10 minutter.
- Mens fisken tilberedes renses blomkålen og skjær halvparten i pene små buketter som deles i to.
- Stek blomkålen med snittsiden ned til de blir pent brune. Snu dem rundt og ta pannen av varmen. Legg på lokk og la blomkålen bli mør på ettervarmen.
- Skjær reddikene i tynne skiver.
- Riv pepperrot på det fineste rivjernet og rør inn i crème fraîchen. Smak til med salt og pepper.
- Skjær gressløken i tynne ringer og bland inn i sausen. La det stå kaldt til servering.
Anrett på tallerkener og server med et glass kald hvitvin til. Dersom du ønsker en litt mer mettende middag, kan du fint servere kokte poteter ved siden av.