Noen kombinasjoner er bare helt supre hver gang. Torsk og rødvin er en sånn kombinasjon, det er i hvert fall min mening. Derfor passer det så godt med en rødvinssaus til den flotte skreien som er å få tak i akkurat nå. Skreien kalles ofte for kjærlighetsfisken, og det er jo ikke direkte galt i å lage et godt måltid til en eller flere du er glad i selv om kjærlighetsmåneden februar akkurat har gått ut og lukket døren etter seg. Lag den gjerne på en vanlig hverdag og inviter noen du setter pris på. Det vil garantert bli satt pris på.
Retten ser kanskje komplisert ut, men dersom du kjøper ferdig oksekraft (f.eks. fra Jacobs) er det slett ikke uoverkommelig å få til selv på en hverdagskveld. Jeg lagde denne til de tre personene jeg setter aller mest pris på, nemlig Husbond, Tuppen og Lillemor for noen dager siden. Jeg må nok være så ærlig å si at Husbond satte litt mer pris på dette måltidet enn Tuppen og Lillemor gjorde. Men jeg håper jo at de etter hver skal lære seg å bli glad i sånn mat også. De er i hvert fall på vei.
Vanligvis når jeg lager potetpure bruker jeg vanlige melne poteter som f.eks. pimpernell eller lignende og sper ut med melk og en liten smørklatt, men når det skal være litt ekstra bruker jeg mandelpoteter og fløte. Da synes jeg potetpureen blir ekstra god. Men synes du det er kjedelig å skrelle de små mandelpotetene går det selvsagt helt fint med vanlige poteter også. Squashen har jeg laget kuler av med melonkulejern (vet ikke om det egentlig heter det, men). Har du ikke et slikt jern, går det fint å skjære i pene terninger også. Det er bare jeg som er barnslig og synes det er morsomt å lage sånne kuler. Fisken har jeg dampet i dampovn, men det går selvsagt fint å trekke den i stedet. Kok da opp vannet og legg fisken oppi. Trekk kjelen til side og la fisken trekke i 5-6 minutter. Det skal være nok til at den blir akkurat passe
Ingredienser
- 600 gr skreifilet
- 2 ss salt
- 1 l kaldt vann
- --
- 1 sjalottløk
- 2 fedd hvitløk
- 1 ss smør
- 3-4 kvister timian
- 1 dl rødvin
- 2,5 dl oksekraft
- --
- 800 gr mandelpoteter
- 1 dl fløte
- 1 dl melk
- 2 ss smør
- salt og pepper
- --
- 8 sjampinjonger
- 1 squash
Fremgangsmåte
- Begynn med å løse saltet opp i det kalde vannet.
- Skjær skreien i porsjonsstykker og legg fisken i saltlaken. La den ligge der i 10-15 minutter. Ta fisken opp og klapp den tørr. Legg den i kjøleskapet i en skål under plast til den skal tilberedes.
- Lag sausen ved å finhakke løk og hvitløk og frese det i smøret i en liten gryte.
- Tilsett timian og rødvinen og la det koke inn til omtrent det halve.
- Tilsett oksekraften og la dette koke inn til sausen har blitt litt tyktflytende.
- Rens og del sjampinjongen i fire og stek dem i smør.
- Bruk et kulejern til å lage squashkuler, eller skjær squashen i pene terninger. Unngå den bløte kjernen i midten.
- Kok squashkulene i lettsaltet vann i 3-4 minutter.
- Skrell potetene og kok dem forsiktig uten salt til de har blitt møre. Hell vannet av potetene.
- Varm opp melk og fløteblandingen. Mos potetene og hell over den varme fløtemelken. Tilsett evt. litt mer melk om pureen blir for fast. Pisk til pureen er luftig. Avslutt med å røre inn smøret og smak til med salt og pepper.
- Sett dampovnen på 100% damp/100 grader. Damp fisken i 5-6 minutter, avhengig av filetenes tykkelse.
- Legg potetpureen på en tallerken. Legg skreien oppå og grønnsakene rundt. Hell sausen på tallerkenen rundt potetpureen. Pynt med litt frisk timian.
Vel bekomme