Denne oppskriften på portvinssaus er basert på en oppskrift fra bloggen Kokepizza. Bloggen er tilsynelatende ikke aktiv lenger, men en kollega anbefalte oppskriften på det varmest, og men noen få modifikasjoner er jeg enig i at sausen er veldig god. Jeg har endret på mengdeforholdene og lagt til hvitløk, men ideen med å bruke rødvinseddik for å gi en litt mer syrlig saus enn mange andre portvinssauser kanskje er kommer derfra.
Det skal være oksekraft i denne sausen, og siden jeg ikke har særlig god plass i fryseren nøyer jeg som regel med å kjøpe ferdig oksekraft. F.eks den fra Jacob’s er helt utmerket til formålet. Den er også redusert noe slik at koketiden blir kortere enn om jeg skulle ha begynt med å koke kraft og redusere selv.
En sånn kraftig saus passer godt til mørkt kjøtt synes jeg. I dag skal jeg ha den til lam, men jeg er sikker på at den passer utmerket til and og okse også.
Ingredienser
- 1/2 rødløk
- 1 fedd hvitløk
- 2 ss smør
- 1 kvist med rosmarin
- 1/2 dl rødvinseddik
- 1/2 dl portvin
- 2 1/2 dl redusert oksekraft
- kaldt smør
- salt og pepper
Fremgangsmåte
- Begynn med å hakke løken og hvitløken og blanke det i smøret.
- Tilsett rødvinseddik, portvin og rosmarin og kok inn til ca. 1/2 dl.
- Ha i oksekraften og kok inn til ønsket konsistens. Det skal ikke være veldig mye igjen.
- Sil sausen. Så langt kan sausen lages på forhånd.
- Rett før servering varmes sausen opp igjen og kjøleskapskaldt smør røres inn og sausen smakes til med salt og pepper.
1 kommentar
[…] mat hver dag – til hverdags og fest « Sashimi av laks Portvinssaus […]