En viktig del av bloggen min er ukemenyene. Jeg legger stor vekt på disse fordi jeg mener det er en veldig smart å lage en plan for flere dager av gangen. Nedenfor forsøker jeg å forklare hvordan du kan lage din egen ukemeny og hvorfor det er en skikkelig god idé.
Ukemeny – hvordan
En ukemeny er i bunn og grunn bare en liste over hvilke middagsretter som du planlegger å lage i løpet en uke. Og vanskeligere trenger det faktisk ikke å være. Du setter deg ned og skriver 7 middagsretter på en lapp, mobilen, en tavle eller hvor du vil, og vips så har du en ukemeny. Men det er viktig å skrive ned din egen ukemeny der du kan finne den. Allikevel er det mange som synes dette er litt vanskelig og derfor ikke gjør det. I dette blogginnlegget beskriver jeg noen forskjellige måter å angripe menyplanleggingen på.
Noen synes at det er i overkant mye å planlegge for en hel uke av gangen. Andre synes det er litt lite å bare planlegge for en uka når de først er i gang. Velg den tidshorisonten som passer deg best. Jeg vet det er en del som bruker søndagen til å planlegge for mandag til torsdag. Bestiller varene på nettet eller handler på mandagen. Og så er det en ny runde med planlegging og handling på torsdag der helgen planlegges.
Lag en mal for ukemenyene dine
En måte å angripe dette på er å starte med å lage en mal for ukemenyene. Den kan for eksempel så sånn ut:
Mandag: Kjøttfri
Tirsdag: Fisk
Onsdag: Suppe
Torsdag: Kjøtt
Fredag: Taco
Lørdag: Pasta
Søndag: En ny rett
På den måten får du litt hjelp fra kategoriene til å komme på hva du kan lage. Når du har denne malen, er det sannsynligvis lettere å fylle inn noe for hver dag. Legg merke til at hver kategori er veldig vid slik at det er lett å variere innenfor hver gruppe. Det finnes selvfølgelig mange andre kategorier å velge mellom. Velg derfor noe som passer for deg, din livsstil og dine matvaner. Det kan for eksempel være en god idé å legge inn en restedag.
Lag en liste over dine middagsfavoritter
Men en sånn liste, kan du bare sette deg ned og plukke ut hvilke du vil lage den kommende uken. Dette er jo enkelt og greit. Men om listen ikke er så lang kan det muligens bli litt monotont i lengden. Kanskje det kan være en god idé å legge inn en dag i uken for å prøve en ny rett. På den måten kan repertoaret og listen med middagsretter etter hvert blir lengre og dermed mer variert.
Ta hensyn til planene dine
Det er også lurt å se på kalenderen og legge middagsplaner som passer med timeplanen til familien. Bytt gjerne om på dagene i malen din dersom det blir lettere å få den uken til å gå opp. Fotballtrening kl. seks, velg en middag som går fort å lage og ikke er for tung i magen den dagen. Du skjønner sikkert tegninga.
Involvere flere i planleggingen av ukemenyen
Du trenger ikke gjøre all planleggingen selv, involvere gjerne resten av husstanden i planleggingsprosessen. Det gjør vi hjemme hos oss. Tuppen og Lillemor må lage middag hver sin dag i uken. Da er det også deres ansvar å finne ut hva de skal lage. Helgene bestemmer ofte Husbond og jeg sammen, og så står jeg igjen med et par, tre dager å finne på noe. Å planlegge ukemenyen sammen kan være en hyggelig familieaktivitet. Dessuten, på denne måten får alle noe de har ekstra lyst på til middag.
Sjekk hva du allerede har
Sjekk hva du har i fryser, kjøleskap og kjøkkenskap. Kanskje er det noe som trenger å spises opp. Legg det inn i planen din. På den måten unngår du også å kjøpe noe du allerede har. Det er jo greit å unngå å kjøpe den fjerde pakken med kanel eller en pakke med kjøttdeig når du allerede har i fryseren.
Bruk tilbudsaviser fra butikkene
De fleste butikker sender ut tilbudsaviser hver uke. Der finner du kanskje noen råvarer som kan inspirere deg. Tar du utgangspunkt i tilbudsvarer når du planlegger kan du spare litt penger også. Dessuten er det jo ofte slik at det er sesongvarer som er på tilbud, og det er jo en kjent sak at ting er best når det er sesong for dem.
Samle inspirasjon på nettet til din egen ukemeny
Internettet er fullt av oppskrifter, bilder og ukemenyer så her er det bare å boltre seg i gode ideer. Henger du på Instagram kan du for eksempel søke på eller følge #middagstips #ukemeny eller #fiskemiddag om det er det du vil ha ideer til. Pinterest er også en fin kilde til inspirasjon og så er det selvfølgelig Google – spør i vei.
Handle alt inn på en gang
En plan er vel og bra, men den skal jo også gjennomføres. Min erfaring er at det er størst sjanse for at det skjer dersom jeg har alt jeg trenger klart i huset når det er på tide å lage middagen. Så når menyen er klar, sjekk skuffer, skap, kjøleskap og fryser for hva du har og skriv alt du mangler på en handleliste. Dersom du handler på nett, kan du jo legge inn handlelisten med en gang, hvis ikke må du legge turen innom en butikk eller to for å få tak i det du trenger. Når dette er gjort, er du klar for en ny uke.
Dersom du vil gå til mitt ukemenyarkiv, finner du det ved å klikke på lenken
Ukemeny – hvorfor
Det er mange fordeler forbundet med det å lage og følge en ukemeny, og kanskje trenger du en god grunn til å komme i gang. Nedenfor har jeg listet opp fem veldig gode grunner, som hver i sær er grunn god nok i seg selv etter min mening til å lage din egen ukemeny.
- Du kan få et sunnere kosthold. Ønsker du å spise mer grønnsaker, fisk, eller mindre pasta og ferdigmat. Det er definitivt lettere å få til når du har en plan og maten ligger klar i kjøleskapet.
- Du vil spare tid. En tur til butikken tar tid, og blir det mange i løpet av uken er det klart at du kaster bort mye tid som kunne vært brukt til noe mer morsomt enn å stå i kø i kassa.
- Du vil sannsynligvis spise mer variert. Dersom du hver dag skal ta stilling til hva du skal lage til middag i butikken ti på halv sulten, er det stor sjanse for at du velger noe du kan og har laget før. Ved å planlegge og handel inn på forhånd er det lettere å legge opp til variasjon, både med hensyn til råvarer og nye tilbedredningsmetoder.
- Du vil kunne spare penger. Gjennom planlegging er det lettere å utnytte den maten du allerede har i fryseren og kjøkkenskapene dine. Se på fryseren som en ressurs og ikke som en endestasjon for middagsrester og tidligere innkjøp. Dessuten ved å aktivt benytte butikkenes tilbud vil du også kunne spare en god del.
- Du kan reduserer mengden matavfall. Ofte sier oppskriftene at du trenger halvparten av en eller annen grønnsak. Dersom du planlegger på forhånd kan du også legge planer for den andre halvparten slik at du får spist opp alt. Å planlegge en restedag er også med på å legge tilrette for å få spist opp alt. Restetapas, gryteretter, pytt i panne og supper er gode måter å få spist opp rester i kjøleskapet på.