Siden jeg smakte lasagne en gang på 80-tallet har det vært en kjær venn og gjenganger på middagsbordet. Lasagne er skikkelig kosemat, eller det engelskmennene kaller «comfort food». Mat man kan ty til når verden går en litt i mot eller når man ganske enkelt vil kose seg med noe godt og ukomplisert. Retten var en fast følgesvenn i studietiden og har funnet veien på min tallerken på tallrike ferieluncher.
Ingredienser
- 2 middels store løk
- 3 fedd hvitløk
- 1 gulrot
- 1/4 selleri
- olivenolje til steking
- 400 gr karbonadedeig
- 1/2 glass tomatpuré
- 1 flaske passata eller 2 bokser finhakkede tomater
- 2,5 dl vann
- oregano
- timian
- 1 ts salt
- nykvernet pepper
- --
- 50 gr. smør
- 50 gr. hvetemel
- 9 dl lettmelk
- 1/2 ts salt
- finmalt muskattnøtt
- --
- Revet ost
- --
- Lasagneplater
Fremgangsmåte
- Finhakk løk og hvitløk og rasp gulrot og selleri på den fine siden av rivjernet.
- Fres løk og hvitløk i oljen til det er blankt.
- Ha i karbonadedeigen og stek sammen med løken.
- Tilsett gulrot og selleri og la det frese med.
- Tilsett tomatpuré, vann og tomatene.
- Ha i krydrene og la det koke i en time på svak varme.
- Rør av og til og pass på at det ikke blir for tørt. Tilsett da evt. litt mer vann.
- I mens lages den hvite sausen. Smelt smør og rør inn melet. Spe melken i litt etter litt og rør godt slik at det ikke blir klumper.
- Ha i all melken og la det koke i 5 minutter.
- Smør en stor ildfast form og ha litt hvit saus i bunnen.
- Legg på lasagneplater og litt av kjøttsausen.
- Gjenta dette til det ikke er mer igjen - hvit saus - lasagneplater - kjøttsaus.
- Avslutt med plater og et siste lag hvit saus.
- Strø på ost og stek i varm ovn (200 grader) i 40 minutter.
Server straks med en god salat og eventuelt brød til.