Svinefilet med blå castellosaus

Svinefilet-med-blå-castellosaus

I matbloggsentralen er det en spennende utfordring som går på oppskrifter som inneholder blå castello. Denne osten er en favoritt på brødskiva, men det går fint å bruke den i matlaging også. Jeg fikk lyst til å prøve den i en italienskinspirert rett med svinekjøtt. Susen er en gammel venn hjemme hos oss. Den passer ypperlig til lyst kjøtt som kylling, svin og kalv. Det er osten som gir sausen karakter, men denne gangen har jeg også brukt grønn pepper for å gi den et lite kick. Jeg bruker hel grønn pepper som jeg knuser i en morter.  

Svinekjøttet tilbereder jeg med sous vide teknikk. I motsetning til hva mange tror trenger man ikke en stor og dyr maskin. Jeg gjør det ganske enkelt med det jeg har av utstyr på kjøkkenet. Alt jeg trenger er et steketermometer, en støpejernsgryte og Glad pak. Kort fortalt går teknikken ut på å pakke kjøttet inn i flere lag med Glad pak og så varme opp vannet i støpejernsgryten til ønsket kjernetemperatur, for deretter å legge kjøttet oppi og så sette hele greia inn i ovnen. Fordelene med denne metoden er flere. For det første gir det en veldig god kontroll på temperaturen. Kjøttet kan ikke bli overstekt for temperaturen i vannet er akkurat den det ferdige kjøttet skal ha. En annen fordel er at det er veldig lettvint. Sett kjøttet inn i ovnen et par timer og gjøre andre ting i mellomtiden. Dekk bordet, nyt solen eller gjør andre forberedelser. Det ferdig tilberedte kjøttet blir alltid perfekt stekt, saftig og mørt. Når kjøttet har stått lenge nok i oven tas det ut og stekes hurtig i veldig varm stekepanne. Vær rask, for poenget med dette er bare å gi kjøttet en stekeskorpe. Ikke å steke det mer, for det er jo egentlig ferdig.

 

4 personer

800 gr indrefilet av svin
1 fedd hvitløk
frisk estragon
nykvernet pepper
1 ss olje og 1 ss smør til steking

1 beger creme fraiche
1/2 blå castello
1 ts mørkt buljongpulver
1 ts hel grønn pepper
3 ss kremfløte

Aspargesbønner

2 store tomater
parmesan

Begynn med kjøttet. Skjær det fri for sener og krydre det godt med pepper. Legg på friske estragonblader og tynne skiver av hvitløk. Pakk kjøttet stramt inn i Glad pak i 3-4 lag.  Sett ovnen på 60 grader.Varm opp vannet i en stor støpejernsgryte til 60 grader på koketoppen. Bruk steketermometer til å følge med temperaturen på. Legg kjøttrullen oppi gryten og sett den med lokk på inn i ovnen. Her skal den stå i 1,5 –  2 timer avhengig av kjøttets tykkelse. Er det en tynn filet holder det nok med halvannen time, men er den av det tykke slaget må den nok ha to timer. Når koketiden nærmer seg slutten lages sausen. Varm opp creme fraichen i en gryte sammen med osten. Rør godt så det blander seg helt. Smak til med buljongpulver og knust grønn pepper. Bland inn kremfløten og hold sausen varm. Synes du sausen blir litt for tykk når du skal servere, tilsetteslitt  mer fløte. Når kjøttet tas ut av ovnen settes temperaturen opp til 250 grader. Del tomatene i to og drypp over litt olivenolje. Riv litt parmesan over tomatene og krydre med nykvernet pepper. Kok aspargesbønner 2-3 minutter til de blir sterkt grønne men fortsatt har litt tyggemotstand.La kjøttet ligge i gryten helt til et par minutter før servering.  Ta da kjøttet ut av vannbadet og pakk det ut av plasten. Klapp kjøttet tørt og stek det raskt i en glovarm panne med litt olje og smør. Men bare slik at det får en pen stekeskorpe. Kjøttet er ferdig varmebehandlet inni, så for mye steking gjør det bare tørrere. Anrett på tallerkener som vist på bildet

Tags: , ,

One Response to “Svinefilet med blå castellosaus”

  1. Highlights fra utfordring med Blå Castello Says:

    […] Svinefilet med Blå Castello-saus fra Cecilies mat. […]

Leave a Reply


Social Widgets powered by AB-WebLog.com.