Shepards pie med linser

Shepards-pie-med-linser

Ett av årets nyttårsforsetter var å ha en vegetarmiddag hver uke. Det har vi stort sett greid, med unntak av noen få ferieuker. Mange av oppskriftene kan du finne under kategorien Vegetar.Det er mange grunner til å bytte ut noe av kjøttmaten med grønnsaker. For meg er gode grunner at det er godt for helsen, miljøet og lommeboken. Dersom du fortsatt sverger til kjøtt eller fisk hver dag, anbefaler jeg å prøve litt vegetar innimellom. Før vi startet med dette, var jeg litt redd for at jeg ikke skulle bli mett av bare å spise planteføde, men det har ikke vært tilfellet.  

Denne uken hadde jeg satt meg fore å gjenskape den klassiske shepards pie i vegetarversjon. Vanligvis består den av en kjøttstuing som dekkes av et tykt lag med potetstappe. I min vegetariske versjon ble kjøttstuingen byttet ut med en linsestuing. Linsene er fulle av mye som er godt for kroppen og de fyller godt både i stuingen og i magen. Dessuten smaker de herlig.

Når det gjelder potetstappen er meningene delte. Noen vil ha en helt jevn potetstappe, mens andre vil ha den med klumper. Vanligvis liker jeg klumper i min, men av og til er det greit at den er fløyelsmyk og luftig som i denne retten her. Mens jeg studerte bodde jeg på et studenthjem og delte kjøkken med 14 andre. En av dem ble kalt Kylling. En dag han lagde middag til hele hurven, slo han til med brennende kjærlighet. Det er potetstappe med stekt bacon til. Det er jo en uslåelig kombinasjon – en kremet og myk potetstappe sammen med salt og sprøtt bacon. Men det som jeg aldri hadde sett før var måten han lagde potetstappen på. han brukte rett og slett mixmaster og kjørte i vei mens han spedde. Det ble en helt glatt stappe eller kanskje mos. Metoden har jeg brukt av og til siden med like godt resultat, bare jeg venter med saltet til slutt. Ellers blir det seigt som lim. Klumper eller ei, valget er ditt.

 

4 personer

800 gr. melne poteter
2 dl melk
1 ss smør
1/2 ts salt

2 stilker stangselleri
2 gulrøtter
1 løk
1 squash
2 ss olivenolje
4 sjampinjonger
2 fedd hvitløk
1 boks tomater
5 dl vann
1 grønnsaksbuljongterning
1,5 dl røde linser
2 kvister timian
1 liten kvist rosmarin
pepper

1 håndfull revet parmesan

Forvarm ovnen til 200 grader. Skrell potetene og kok til de er møre. Mens potetene kokes lages linsestuingen. Finhakk løk, hvitløk, selleri, gulrot og squash. Varm oljen i en gryte og fres grønnsakene til de begynner å bli myke. Finhakk rosmarinen og dra bladene av timianen. Ha urtene sammen med resten av ingrediensene i gryten og la alt koke i ca, 20 minutter, eller til linsene er ferdige. Når potetene er ferdig kokte moses de og melk og smør røres inn. Smak til med salt. Potetstappen skal ikke være for fast, så tilsett evt. litt mer melk om den virker for fast. Smør en ildfast form og hell linsestuingen oppi. Bre potetstappen over og ha litt revet parmesan på toppen. Stek i ovnen i ca. 15 minutter, eller til retten har fått en fin gyllen stekeskorpe. Server gjerne med en grønn salat ved siden av. Vel bekomme.

Tags: , , ,

Leave a Reply


Social Widgets powered by AB-WebLog.com.