Reinsdyrfilet med pære og selleri

Reinsdyrfilet er skikkelig luksusmat, og noe vi bare unner oss en sjelden gang. Men skal man feire noe på en standsmessig måte, som for eksempel det gamle året og ta i mot det nye,  er dette en flott rett.  

Jeg har brukt indrefileten. Den er veldig tynn, og derfor er det viktig å passe på som en smed under stekingen. Blir den stekt for mye blir den tørr og kjedelig. Noe som selvsagt er veldig dumt med en så flott råvare. For å være på den sikre siden anbefaler jeg å langtidssteke filetene. Da har man mye bedre kontroll. Dersom kjøttet er frossent må det tas ut av fryseren og tines i kjøleskapet over natten. Deretter er det en god ide å legge det på kjøkkenbenken et par timer før det skal stekes slik at det ikke er kjøleskapskaldt når det skal tilberedes.

Ved siden kjøttet har jeg laget portvinssaus, råstekte poteter og sellerirot og små spyd med karamellisert sellerirot og pære.

 

 

4 personer

600-800 gr. indrefilet av reinsdyr
salt og pepper
olje/smør til steking

6 middels store poteter
1/2 sellerirot
2 faste pærer
2 ts sukker
2 ss smør

portvinssaus

 

Begynn med kjøttet. Det tar lang tid. Klapp kjøttet tørt med kjøkkenpapir og dryss over godt med salt og pepper. Brun kjøttet raskt ved høy varme. Legg det deretter i et ildfast fat og stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av kjøttet. Sett stekeovnen på 80 grader og sett kjøttet inn. La det steke til det får en kjernetemperatur på 57 grader. Vær forberedt på at dette tar gjerne 60-90 minutter. La kjøttet hvile i ca. 15 minutter før det skjæres opp.

Lag portvinssausen som beskrevet i oppskriften.

I mens skjæres poteter,  selleri og pærer opp i terninger. Hold av 20 selleribiter. Resten råstekes sammen med potetene. Varm opp litt nøytral olje i en stekepanne på middels varme og ha i potet- og selleriterninger. Rør et par minutter slik at alle terningene har fått en stekeskorpe. Deretter holder det å røre av og til. Tilsett 1 ss smør til slutt og krydre med salt og pepper.

Kok opp litt vann med salt og forvell de 20 selleribitene i ca. 2 minutter. Ta av varmen og stopp kokeprosessen med å legge dem i kaldt vann. Tre annenhver pære- og selleriterning på tynne grillsypd. Smelt sukker og smør i en stekepanne, og stek grillspydene på middels varme til de har blitt gyldne på alle sider.

Anrett som på bildet og server gjerne med en god rødvin til.

Tags: ,

Leave a Reply


Social Widgets powered by AB-WebLog.com.