Plukkfiskgrateng

Plukkfiskgrateng

Fiskegrateng er en populær middagsrett både hos store og små. I hvert fall er den det hjemme hos oss. Vanligvis lager jeg den med kokt torsk og makaroni, men i dag ville jeg lage en variant. Jeg brukte lettsaltet torsk i stedet for fersk fisk og poteter i stedet for makaroni, altså ingrediensene til tradisjonell plukkfisk. Sammen med stivpiskede eggehviter ble det en svært luftig grateng som falt i smak hos alle rundt bordet.  Plukkfisk er en ypperlig måte å bruke opp fiske- og potetrester. Kok gjerne litt ekstra av begge deler så har du en lettvint og veldig populær middag neste dag. Dersom du ikke kan vente, eller har lyst til å hoppe over kokt torsk med poteter, så går det fint å koke det for anledningen også. Det er absolutt ikke nødvendig med mellomlagring i kjøleskapet. Men har du rester så vet du hva du kan lage, altså.

 

4 personer

400 gr kokt lettsaltet torsk
800 gr kokte poteter
50 gr smør
5 ss hvetemel
5 dl melk
4 egg – plommer og hviter hver for seg
1/2 ts salt
rasp

 

Sett ovnen på 200 grader (over- og undervarme) Del potetene i terninger (1×1 cm) og flak opp fisken. Smelt smøret i en stor kjele. Ha oppi melet og rør til det er klumpefritt. Tilsett melken litt om gangen og rør godt mellom hver gang du sper, så det ikke blir klumper. La sausen koke noen minutter. Ta sausen av varmen og rør inn eggeplommene. Smak til med salt. Stivpisk hvitene. Rør inn potetterninger og fisk i sausen. Bland forsiktig de stivpiskede eggehvitene i sausen litt om gangen. Smør en ildfast form. Hell gratengmassen i formen og strø over rasp. Stek gratengen i ovnen i 35-40 minutter. Server med en grønn salat. Vel bekomme.

Tags: , , ,

Leave a Reply


Social Widgets powered by AB-WebLog.com.