Lammekjøttboller i tomatsaus

lammekjøttboller-med-tomatsaus

Lammesesongen er på hell og i hvert fall her på Østlandet overtar grisen snart. Men fortsatt er det ferskt lammekjøtt å få i butikkene, og sist jeg var innom min lokale dagligvarebutikk var det lammekjøttdeig som fristet. Det er ikke så ofte de har det ellers i året, så det er greit å slå til når det er sesong. Dessuten, mat er nesten alltid best når det er i sesong, så det er bare å slå til når man finner noe som ikke er å få tak i resten av året. I mange land er lammekjøttdeig langt vanligere enn her hjemme, og mange steder rundt middelhavet kan man få deilig kebab laget av lammekjøtt. Aller best blir disse når de kan grilles. Her hjemme fristet ikke grillen så veldig i dag, så i stedet ble det stekte kjøttboller av lammekjøttdeigen.  

Når jeg lager kjøttboller av storfekjøtt, pleier jeg å bruke brødsmuler som jeg har oppbløtt i litt vann først. I dag hadde jeg ingen brødsmuler, men i kjøleskapet hadde jeg kald potetstappe fra i går. Derfor valgte jeg å blande potetstappe i kjøttdeigen i stedet for brød. Det resulterte i saftige kjøttboller og god samvittighet over å ha brukt opp rester. Det kan absolutt anbefales.

Når jeg først var i gang med å lage kjøttboller, lagde jeg like så godt dobbel porsjon. Halvparten fryses ned, så har jeg til middag en annen dag det er travelt. Dette er et greit triks for de som har mange hektiske dager. Jeg vet det er noen som bruker helgene til å lage store porsjoner med mat som kan fryses, så har de til mange dager. Har man en stor fryser og tid innimellom kan kanskje dette være løsningen for noen andre også.

 

8 personer

800 gr lammekjøttdeig
8 ss potetstappe
2 fedd hvitløk, raspet
1/2 løk revet på det grove rivjernet
1/2 ts salt
nykvernet pepper
2 ss finhakket persille
1 dl vann
1 stort egg
olje/margarin til steking

 

Bland alle ingrediensene godt i en bolle. Bruke gjerne hendene. De er det beste redskapet jeg kjenner til akkurat denne jobben. Form deigen til boller på størrelse med valnøtter og stek dem til de er brune på alle sider. Dette er en stor porsjon, så du må forvente å steke i flere omganger.

 

1/2 løk
2 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
1/2 glass tomatpure
2 dl vann
1 boks tomater
salt og pepper
oregano, tørket chili, timian og basilikum

Finhakk løk og hvitløk og fres det i olje til det har blitt blankt. Tilsett resten av ingrediensene. Ha de brunede kjøttbollene i tomatsausen og la det småkoke i ca. 10 minutter mens du koker spagetti. Server straks.

 

Tags: ,

Leave a Reply


Social Widgets powered by AB-WebLog.com.