Koteletter med grønnkål

Koteletter-med-grønnkål

Gris og kål har vært en gjenganger på middagsbord i Norge i nesten uminnelige tider. Vi har hatt tamgris i Norge i omtrent 3 500 år. Og kålen har vokst villig i det norske landskapet siden vikingtiden. Kål høres ikke umiddelbart ut som verdens mest spennende råvare, men tenker man på det finnes utrolig mange varianter av denne grønnsaken. Vi har rødkål, hodekål, rosenkål, brokkoli, romanesco, grønnkål, spisskål, savoykål og mange flere. Og når jeg tenker på at hver av disse kan kokes, stekes, bakes, dampes, stues, syltes, gjæres så er kål i grunnen ikke så kjedelig allikevel. Den er en ekte helt på kjøkkenet faktisk, og veldig sunn har det vist seg i det siste. Dessuten, selv på julaften er kål en selvfølge, sammen med grisen, på festbordet.  

Retter med gris og kål sammen er altså ikke akkurat noe nytt under solen, men godt plantet i tradisjonen. Det gjør selvsagt ikke at maten blir mindre god. Tvert i mot er det jo slik at sånne radarpar i matveien er nettopp det (radarpar) fordi historien har vist at de passer usedvanlig godt sammen. Nå i januar flommer butikkene over av billig svinekjøtt. Alt som ble igjen av grisen etter at alle ribbene er spist, skal nå selges. Det er derfor lett å få tak i billig kjøtt og koteletter er noe som de fleste liker. Her kommer en variant med den nye motekålen – grønnkål.

 

4 personer

4 koteletter
1 ts tørket rosmarin
3 hele fedd hvitløk
salt og pepper
1 pk grønnkål
2 sjalottløk
1 chili
2 fedd hvitløk
olje til steking
1 dl vann
3 ss rømme
1 ts sukker (evt.)
800 gr poteter

 

Skrell potetene og skjær dem i terninger, ca. 1×1 cm.  Varm olje i en stekepanne og ha potetbitene oppi. Stek på middels varme til de er sprø utenpå og myke inni. Klapp kotelettene tørre og dryss på salt, pepper og rosmarin. Stek kotelettene sammen med hele hvitløksfedd i en annen stekepanne i ca. 15-20 minutter. Rens grønnkålen. Fjern de kraftige stilkene og riv resten i biter. Finhakk hvitløk, chili og sjalottløk og fres det i litt olje i en gryte. Ha oppi grønnkålen og la den surre sammen med løken og chilien. Hell på vannet og la det småkoke til kålen er mør. Rør inn rømmen rett før servering, slik at kålen blir litt kremete. Dersom du synes smaken blir for syrlig kan du tilsette 1 ts sukker. Server alt varmt, vel bekomme!

Tags: ,

Leave a Reply


Social Widgets powered by AB-WebLog.com.