Gazpacho

Gazpacho

Sommerferien min nærmer seg slutten og nå har jeg noen rolige dager hjemme etter tre og en halv uke på reisefot. Selv om det har vært en flott ferie, er det deilig å være hjemme igjen også. Etter så lang tid med andres mat er det heller ikke fritt for at jeg synes det er godt å komme hjem til mitt eget kjøkken og lage det jeg har lyst på akkurat der og da. Mer om feriemat kommer i en senere bloggpost.

Akkurat nå bugner butikkene over av deilige solmodne kortreiste grønnsaker og det er bare å fråtse i alt som er å få tak i. Det er rart med det, men det føles mye enklere å få til fem om dagen nå enn midt på vinteren. Her kommer i hvert fall en suppe som nesten dekker hele kvoten på en gang. Gazpacho kommer fra Syd-Spania, men er aldeles utmerket her hjemme også, og særlig når temperaturen er høy og kanskje matlysten derfor litt lav. Suppen krever lite arbeid, og kan gjerne lages god tid i forveien. En ideell sommersuppe med andre ord. 

Før i verden ble suppen laget i en morter og vannet ble tilsatt til slutt. Dette gir en litt mer ujevn konsistens som noen foretrekker. Men jeg synes ikke det er verdt å bruke tid og ikke minst energi på dette. Vil man ha en litt grovere konsistens kan suppen eventuelt kjøres kortere tid i blenderen. Andre vil ha en mer tyntflytende suppe og dropper loffen og kanskje også siler suppen før den serveres. Suppen blir kanskje mer elegant på den måten, men også mindre næringsrik, så det er vel en smakssak hvordan man liker sin gazpacho. Jeg har brukt grønn paprika, det gir en grønnere suppe med en litt skarpere smak enn om jeg hadde brukt rød paprika.

Suppen skal være så kald som mulig, så den må settes i kjøleskapet før servering. Noen bruker også isbiter i suppen.

 

4 personer

8 tomater
1 agurk
1 løk
5 paprikaer
2 fedd hvitløk
2 ss rødvinseddik
4 ss olivenolje
2 skiver loff
salt og pepper
4 dl iskaldt vann

små terninger av agurk, løk, paprika og tomater til serving

 

Begynn med å legge loffskivene i litt vann. Flå deretter tomatene. Skjær et kryss i toppen av hver tomat og legg dem i kokende vann og la dem koke i ca. 30 sekunder. Ta dem opp og legg dem direkte over i iskaldt vann slik at kokeprosessen stopper. Dra av skinnet og fjern stilkfestet. Grovhakk dem. Skjer agurk og løk i skiver. Del paprikaene i to og ta ut frøene. Skjær dem i biter. Grovhakk hvitløken. Klem vannet godt ut av loffskivene og ha dem sammen med resten av ingrediensene i en blender. Kjør alt til det er en helt jevn suppe. Smak til med salt og pepper og tilsett evt. litt mer eddik dersom du ønsker en skarpere smak.

Sett suppen kald i minst en time. Server suppen iskald med grønnsaksterninger ved siden av. Vel bekomme

Tags: , , , ,

Leave a Reply


Social Widgets powered by AB-WebLog.com.