Fransk potetsalat

I dag var det et fantastisk vær og tiden kommet for utespising har definitivt meldt seg. En ting som egner seg veldig godt til mye av det jeg ønsker og pleier å spise utendørs er potetsalat. Det passer ypperlig til grillmat, spekemat og er fint å ta med seg på en piknik i parken eller andre steder. For meg er det to hovedtyper potetsalat. Det er den klassiske norske potetsalaten med rømme og det er den franske varianten med en vinaigrette.

Fordi Lillemor helst ikke skal ha melk, blir det ofte en variant av den franske. Som med alle salater kan man gjøre den enkelt med bare de helt essensielle ingrediensene eller bygge den ut med mange godsaker. Oppskriften nedenfor er av den heller enkle sorten, men som sagt er det bare fantasien som setter grenser. Uansett hva man velger å ha i vil jeg si at det er kvaliteten på potetene og olivenoljen som er avgjørende for et godt sluttresultat. Og så er det viktig med mye urter, hvilke bestemmes av tilgang og smak.

 

4 personer

8 middels store poteter
1 liten rødløk
1 liten håndfull urter
(gressløk, persille, timian, rosmarin, merian, oregano osv.)
1 toppet ts dijon sennep
1/2 dl rødvinseddik
2 dl god olivenolje
nykvernet pepper
maldonsalt

 

Begynn med å koke potetene knapt møre i lettsaltet vann. Bruk gjerne nypoteter, men pass på å ikke koke så lenge at de blir vasne. Avkjøl potetene litt og skrell dem og del i terninger. Finhakk rødløken og urtene – bruk de du liker, en eller bland flere). For å blande vinaigretten,  pisk sammen eddik og sennep. Hell deretter oljen i sennep-eddik blandingen i en tynn stråle mens du pisker hele tiden. Smak til med nykvernet pepper og salt. Ha urter og løk i vinaigretten og bland. Ha til slutt i potetterningene og bland godt slik at alle potetene bli dekket med vinaigretten. La gjerne potetsalaten så og trekke en stund før du serverer.

Tags:

Leave a Reply


Social Widgets powered by AB-WebLog.com.