Dobbeltbakte poteter

Dobbeltbakte-poteter

Første gang jeg smakte slike poteter var i studietiden. Jeg bodde på studenthjem, og vi var 15 stk. som delte kjøkken. Vi hadde en genial løsning med matklubb. Det virket på den måten at fra mandag til torsdag lagde hver av oss middag en gang til alle sammen. De andre dagene fikk vi servert middagen. Dette var fantastisk sosialt, og vi fikk spise en masse forskjellig mat. Jeg husker også at særlig guttene hadde mamma på hotline de første gangene de skulle lage mat. Men etter hver ble vi alle sammen nokså habile kokker.

Men altså disse potetene. Det hadde kommet en kar fra Australia, Andrew het han visst, som var på utveksling og bare skulle bo der i et semester. Han ble allikevel med i matklubben vår. Vi var alle litt spente på hva han skulle lage, men så vidt jeg husker var disse potetene det første han disket opp med, sikkert sammen med noe annet, men det husker jeg ikke. Han hadde definitivt passert gjennom nåløyet med disse.   

Og for noen poteter. Dette var på den tiden da det fortsatt var kult å spise bakt potet på vei hjem fra byen, men disse potetene var noe helt annet og de tok hele baktpotet-konseptet opp på et helt nytt nivå for meg. Innholdet var fløyelsmykt og luftig med smak av smør og ost i stedet for de ofte melne klumpene som ble skrapt ut med skje en sen nattetime. Her snakker vi snadder på høyt nivå. Det er kanskje ikke noe for de med karboskrekk eller som går på en streng diett, men for oss andre er det en herlig rett. Den kan spises som en rett i seg selv, med en deilig salat ved siden av, eller det er ypperlig tilbehør til grillmat eller stekt kjøtt.

Nå var disse potetene middagen vår på en kjøttfri mandag, men er du ikke så nøye på det, er det helt sikkert kjempegodt å blande inn litt stekt bacon eller skinke i potetblandingen før den går inn i ovnen.

 

4 personer

4 store bakepoteter eller 8 vanlige poteter
1 ss rapsolje
3 ss rømme
3 ss fløte
2 ss smør
1 håndfull revet ost + ost til å strø på toppen
1/2 ts salt
nykvernet pepper
2 vårløk, finsnittet

 

Sett ovnen på 220 grader. Skrubb potetene og klapp dem tørre med kjøkkenpapir. Gni med rapsolje. Bak potetene til de er møre, ca. 1 time. Ta potetene ut av ovnen og del dem i to. Skrap ut potetkjøttet mens potetene fortsatt er varme, men la det være igjen ca. 1 cm langs kanten slik at potetene står stødig. Bland resten av ingrediensene med potetkjøttet til en myk og luftig potetstappe. Dersom massen virker litt tørr kan du spe med litt mere fløte eller melk. Fordel massen i de halve potetbåtene og dryss litt ost på toppen. Sett dem inn i ovnen igjen og bak i 15-20 minutter til de har fått en fin gyllen skorpe på toppen. Server med en frisk salat ved siden av.  Vel bekomme.

Tags: , ,

Leave a Reply


Social Widgets powered by AB-WebLog.com.