Beurre blanc – smørsaus til fisk

 

Denne sausen er veldig god og enkel å lage til fisk. Den inneholder få ingredienser og tar ikke lang tid å lage. Derfor synes jeg den er perfekt til både hverdags og fest. Etter sigende skal den ha blitt laget første gang på begynnelsen av 1900-tallet av en kvinnelig kokk som skulle lage bernaise, men glemte å ha i estragon og eggeplommer. Det høres litt søkt ut synes jeg, men hvem vet…

 

4 personer

1 stor sjalottløk, finhakket
2 ss hvitvinseddik
1 dl hvitvin
150 gr kaldt smør
salt og pepper
evt. friske urter

 

Ha den finhakkede løken i en kjele sammen med eddiken og kok inn til det nesten ikke er noe igjen. Tilsett hvitvinen og kok inn til det er mindre enn halvparten igjen. Ta kasserollen av varmen og rør inn smøret litt etter litt. Smak til med salt og pepper. Hold sausen varm til den skal serveres, men pass på at den ikke koker, for da vil den skille seg.

Sausen kan varieres ved å tilsette litt friske urter(for eksempel persille eller dill) til slutt.  Passer til alle slags fisk. På bildet øverst på siden har jeg hatt litt finhakket bredbladet persille i sausen, servere den  til dampet laks, mandelpoteter og selskapserter.

Tags:

Leave a Reply


Social Widgets powered by AB-WebLog.com.